Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария е блокирала общ призив на страните от ЕС към Израел да не нахлува в град Рафах, съобщи ДПА

[post-views]
Унгария получи руско ядрено гориво за АЕЦ „Пакш“ по въздуха

Унгария е блокирала обща декларация на страните членки на Европейския съюз, с която да се призове Израел да не осъществява сухопътно настъпление в град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, като се позова на „редица европейски дипломати“.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е настоял за общия призив в кулоарите на провеждащата се в момента Мюнхенска конференция по сигурността, информира агенцията. Борел се е надявал на единодушие за отправянето на „официален“ призив от ЕС към Израел да не нахлува в пренаселения с цивилни палестинци град Рафах.

Така Борел е бил принуден да излезе със собствено изявление, като е призовал „израелското правителство да не предприема военни действия в Рафах, които могат да утежнят допълнително и без това катастрофалната хуманитарна ситуация“ там, посочва ДПА

Над един милион палестинци в момента живеят в Рафах, на границата на ивицата Газа с Египет. Повечето от тях са напуснали домовете си в други места от анклава.

Израел започна офанзива в Газа, след като оттам на 7 октомври миналата година бойци на радикалното палестинско движение „Хамас“ осъществиха кърваво нападение на израелска територия. По данни на Израел тогава са били убити около 1200 израелци, повечето от които цивилни. По последни данни на здравното министерство на „Хамас“ броят на палестинските жертви на израелските удари в Газа е надхвърлил 28 хиляди.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани