Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай предложи сътрудничество на Унгария в сферата на обществената сигурност

[post-views]
Китай призова сигурността в Червено море да бъде възстановена

Китай предложи подкрепа на дългосрочния си стратегически партньор Унгария в сферата на обществената сигурност, която надхвърля търговските и инвестиционните отношения, предаде Ройтерс. Това стана по време на рядка среща с премиера Виктор Орбан в момент, когато НАТО се опитва да се разшири с приемането на нови членове в Европа.

Пекин се надява да задълбочи връзките с Будапеща в областта на правоприлагането и сигурността в годината, в която двете страни отбелязват 75-годишнина от установяване на дипломатическите си отношения, каза министърът на обществената сигурност Ван Сяохун пред Орбан миналата седмица, цитиран от официалната китайска информационна агенция Синхуа.

По време на посещение в унгарската столица Ван посочи, че се надява подобни усилия да представляват „нов акцент в двустранните отношения“ в области като борбата с тероризма и транснационалните престъпления, както и за изграждане на възможности за сигурност и правоприлагане в рамките на инициативата на президента Си Цзинпин „Един пояс, един път“, която има за цел да свърже Китай със света чрез търговски и инфраструктурни връзки.

В Будапеща Ван се срещна и с унгарския министър на вътрешните работи Шандор Пинтер. Двамата подписаха документи за сътрудничество в областта на сигурността и правоприлагането, съобщи вчера Синхуа, без да дава подробности.

Сътрудничеството с Китай идва в момент, когато смятаната за руски съюзник Унгария през последното десетилетие работи за намаляване на зависимостта си от западните страни под управлението на премиера Виктор Орбан, като наскоро устоя на натиска да одобри разширяването на НАТО в Европа.

Тя е единствената държава от алианса, която не е ратифицирала молбата за членство на Швеция.

Китай се изказа критично към НАТО, особено след като отбранителният блок заяви миналата година, че Пекин е поставил под съмнение неговите интереси, сигурност и ценности със своите „амбиции и политика на принуда“.

Китайските държавни медии нарекоха Алианса „сериозно“ предизвикателство за глобалния мир и стабилност.

Пактът за сигурност с Унгария представлява дипломатическа победа за Китай и в Европейския съюз докато Общността претегля връзките си с втората по големина икономика в света заради различията в сферите на защита на човешките права, търговските дисбаланси и инвазията на Русия в Украйна.

Нарастващото сътрудничество на Будапеща с Пекин вече вкара клин в общия фронт на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани