Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мюнхенската конференция беше доста ползотворна за Украйна, заяви Зеленски

[post-views]
Въпреки войната Зеленски се стреми към подобряване на състоянието на украинската икономика

Украинският президент Володимир Зеленски определи участието на страната си в Мюнхенската конференция по сигурността като доста ползотворно, предаде Укринформ.

„Участието ни в тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността беше доста ползотворно. Украинската гледна точка за международния дневен ред беше подкрепена от нашите партньори“, заяви държавният глава на Украйна снощи в традиционното си вечерно видеообръщение.

Той отбеляза, че в рамките на форума е разговарял с лидерите на Дания, Нидерландия и Чехия, с които е постигнато „решение за допълнителна подкрепа“, а също и с лидера на Азербайджан, срещата с когото Зеленски определи като продуктивна и спомагаща за укрепването на двустранните отношения и на региона като цяло.

„А също и с американските партньори. Имах разговор (телефонен – бел. ред.) с президента Байдън по много важни въпроси, включително за Авдеевка и нуждата от продължаването на принципната, достатъчна подкрепа за Украйна“, каза украинският държавен глава.

Той добави, че се е срещнал и с премиера на Бангладеш и с президента на Гватемала.

Началото на Мюнхенската конференция по сигурността е поставено през 1963 г. като платформа с около 60 участници от Западния блок за обсъждане на въпроси от областта на политиката на сигурност и продължава съществуването си и след края на Студената война. Целта на конференцията е да спомогне за недопускането на нова голяма война и за решаването на регионални конфликти. След 1999 г. тя се превърна в най-големия по рода си независим световен форум и събира ежегодно по около 600 участници, допълва Укринформ.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани