Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От вторник доставката на части за изтребители Ф-35 от Нидерландия за Израел не е позволена

[post-views]
САЩ и Великобритания нанасят удари срещу хусите в Йемен

Нидерландските компании трябва да спрат да доставят части за изтребители Ф-35 на Израел във вторник. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия АНП. Министърът на външната търговия в оставка Джефри ван Леуен официално реши това днес след решението на съда в Хага миналата седмица. Съдът постанови, че доставките трябва да спрат в рамките на седем дни, тъй като има ясен риск Израел сериозно да нарушава хуманитарното право в Газа с помощта на изтребителите.

Делото е заведено от три правозащитни организации – „Оксфам Новиб“ (Oxfam Novib), „Пакс“ (PAX) и The Rights Forum. Те поискаха забрана за износ, тъй като израелските Ф-35 биха допринесли за възможен геноцид и сериозни и широкомащабни нарушения на законите на войната в ивицата Газа. Държавата ще обжалва решението на съда. Въпреки това доставката на частите трябва да спре докато се изчаква окончателното решение.

Според говорител на Ван Леуен не е известно дали някакви части са били доставени в Израел в последния момент. Фирмите, които са получили разрешение за това, трябва само да докладват в последствие кога и какво са доставили. Известно е, че части за Ф-35 са изпратени в Израел след избухването на войната в ивицата Газа тази есен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани