Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Премиерът пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

[post-views]
Премиерът Денков забелязва съгласувана дезинформация за насърчаване на земеделските протести

Европейците трябва да извлекат три поуки от каскадата от проблеми след войната в Украйна. Това казва министър-председателят акад. Николай Денков пред New York Times. Авторитетното американско издание потърси мнението на българския премиер на Мюнхенската конференция по сигурността.

Войната в Украйна не е само за т.нар. “сиви зони” между Европа и Русия,  а за това дали демократичният свят, който ценим, може да бъде победен. “И Европа вече е напълно наясно с това,“ казва българският премиер пред журналиста Стивън Ерлангер.

Второ, европейските нации осъзнаха, че трябва да обединят и военните, а не само икономическите си сили, за да изградят собствена отбрана, споделя акад. Денков. А третата поука, според него, е, че европейските държави е трябвало да разграничат спешните нужди на Украйна за боеприпаси и противовъздушна отбрана от по-дългосрочните стратегически цели. “Но като се има предвид империалистическата реторика на руските лидери дългосрочният план означава три до пет и максимум 10 години,” коментира министър-председателят. И апелира: “Това е наистина спешно!”

В статията на New York Times са цитирани и мненията на германския военен министър Борис Писториус, министър-председателката на Естония Кая Калас и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Целия материал можете да прочетете тук:
https://www.nytimes.com/2024/02/18/world/europe/europe-russia-munich-
conference.html?smid=nytcore-ios-share&referringSource=articleShare

Източник: МС

Най-ново

Единична публикация

Избрани