Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската армия продължава настъплението си близо до Авдеевка, казва украински генерал, командващ силите на Киев в района

[post-views]
Украйна заяви, че руските войски атакуват Авдеевка „със значителни сили“

Руските войски се опитват да напреднат още в Източна Украйна, предприемайки множество атаки западно от Авдийвка, ден след изтеглянето на силите на Киев от този ключов промишлен град, заяви днес украинският генерал Олександър Тарнавски, командва силите в тази зона, цитиран от Франс прес. сектор.

„В района на Авдеевка украинските военни отблъснаха 14 атаки на окупаторите край Ласточкине“, селце а по-малко от 2 км от северните части на Авдеевка в Донецка област, съобщи в „Телеграм“ Тарнавски. По на юг, в района на Мариинка, руските сили „се опитаха 23 пъти да пробият отбраната на нашите войски“, добави той, съобщавайки за руски настъпления и в южната Запорожка област.

Според ген. Тарнавски силите на Киев са отблъснали 13 руски „опита за атака“ близо до селата Роботине и Вербове (Запорожка област) – едно от малкото места, където украинците си бяха върнали позиции при контраофанзивата през 2023 г., която до голяма степен се провали.

„Противникът там понесе значителни загуби в хора и бронирана техника“, увери командващият.

Вчера, броени дни преди навършването на две години от началото на инвазията в Украйна, Москва се поздрави за „важна победа“, обявявайки, че има „пълен контрол“ над Авдеевка.

Днес руското министерство на отбраната заяви, че е напреднало с 8,6 км при превземането на този в голямата си част превърнат в руини град, който от октомври миналата година беше мишена на интензивни руски атаки въпреки тежките загуби.

Изправена пред увеличаващ се недостиг на войници и въоръжение, украинската армия обяви изтеглянето си от Авдеевка в нощта срещу събота.

Това беше правилно решение, което имаше за цел да спаси живота на колкото може повече хора, заяви вчера украинският президент Володимир Зеленски.

Падането на града, в който са останали едва към 900 жители от около 34 000 преди войната, е с голямо символично значение и за двете страни. През юли 2014 г. Авдеевка за кратко попадна в ръцете на ръководените от Москва сепаратисти, след което се върна под украински контрол. Тя се намира само на десетина километра от град Донецк – сепаратистката „столица“, която от десет години се изплъзва от контрола на Киев, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани