Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия обяви план за увеличаване на разходите за отбрана с над 6,5 милиарда евро за укрепване на военноморските сили

[post-views]
Австралия обяви план за увеличаване на разходите за отбрана с над 6,5 милиарда евро за укрепване на военноморските сили

Австралия обяви днес план за почти двойно увеличаване на броя на големите си военни кораби през следващото десетилетие, предаде Франс прес.

Съгласно плана Канбера ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 6,5 млрд. евро и ще разполага с 26 големи надводни бойни кораба. Понастоящем тя разполага с 11 такива, отбелязва АФП.

„Това е най-големият флот, с който ще разполагаме след края на Втората световна война“, заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлс.

„Австралийските военноморски сили трябва да са в състояние да гарантират безопасността и сигурността на нашите морски пътища . . ., тъй като те са от съществено значение за нашия начин на живот и за нашия просперитет“, каза още министърът.

Австралия ще построи шест фрегати от клас „Хънтър“ (Hunter), 11 многоцелеви фрегати и шест модернизирани надводни бойни кораба, които могат да плават без екипаж.

Няколко кораба ще бъдат въоръжени с ракети „Томахоук“, с които могат да се нанасят удари дълбоко във вражеска територия на големи разстояния, което е важен възпиращ фактор, отбелязва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани