Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Белгиец ръководи голяма мрежа за руска пропаганда онлайн, установи медийно разследване

[post-views]
Туитър е създал версия на сайта си, която може да заобикаля ограниченията, наложени от Русия

Белгиец ръководи мащабна мрежа за разпространение на руска пропаганда, установи разследване на британски и белгийски медии. В ЮТюб Люк Мишел (65 г.) поддържа канал „в защита на Русия“ с около 50 хиляди последователи, където остро порицава Запада и възхвалява действията на руските служби за сигурност срещу гражданите.

В миналото той е основал комунистическа партия и е бил редактор на неонацистко издание, а напоследък поддържа връзки с крайната белгийска десница „Вламс беланг“ и с политик, изобличен наскоро в шпионаж в полза на Китай. Проверка на съдържанието в неговия канал в ЮТюб показва, че при земеделските протести в Белгия наскоро, когато беше прекъснат достъпът до складовете за храни на едро, Мишел е снимал празни щандове в хранителни магазини и е обяснил, че липсата на снабдяване се дължи на санкциите на Русия срещу ЕС и вина носят „правителствата от НАТО“.

Във „Фейсбук“ Мишел се представя за „геополитически експерт“ и дава интервюта с „анализи“ за африкански френскоезични издания. Медиите, разкрили дейността му, представят оценката на наблюдатели, според които подобни действия всяват недоверие между африканските народи и Запада, а това допринася за намаляване на подкрепата за Украйна.

По-рано този месец белгийски медии показаха данни от проучване, според което 25,1 на сто от жителите на северната област Фландрия ще подкрепят „Вламс беланг“ на изборите през юни и това би превърнало партията в първа политическа сила в страната. „Вламс беланг“ поставя намаляването на миграцията като водеща цел и се явява алтернатива на умерените националисти от „Нов фламандски алианс“, които в последното десетилетие участват във властта, но не отговорят на очакванията за по-твърди мерки. Според белгийски политолози процесът на овластяване на крайните националисти е неизбежен и дават за пример резултатите от последните избори в съседна Нидерландия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани