Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германският министър на отбраната каза, че планираната военноморска мисия в Червено море е „най-опасната“ от десетилетия

[post-views]
Германия предоставя на Украйна помощ за 400 млн. евро

Планираното разполагане на германска фрегата в Червено море е една от най-опасните германски военноморски мисии от десетилетия, каза днес министърът на отбраната Борис Писториус по време на посещение на кораб на остров Крит, цитиран от ДПА.

Разполагането на силите, което част от военноморска мисия на ЕС за защитаване на товарните кораби от хусите в Червено море, е знак, че Германия поема международна отговорност, заяви Писториус.

„Не преувеличавам, като казвам, че това е най-сериозното, най-опасното разполагане на военноморски сили от десетилетия“, каза още германският министър. Става дума за защита на международното право, свободата и сигурността в морето, но също и за стабилизиране на търговските маршрути и целия регион, обясни Писториус.

Бунтовниците хуси от Йемен атакуват кораби в региона в знак на солидарност с палестинците заради войната на Израел срещу радикалната груопировка „Хамас“, която започна преди месеци в ивицата Газа.

Писториус не изключи вариант за пряко нападение на хусите срещу германска фрегата. В същото време, той подчерта, че това отбранителна операция.

„Плаваме с фрегата, за да отблъснем атаки с дронове, ракети и каквото и да е друго, което може да се използва срещу корабите, които преминават от тук“, каза той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани