Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дебатът за примирие в Газа продължава, Съветът за сигурност на ООН разглежда 2 резолюции

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН ще обсъди в понеделник американските ракетни удари в Сирия и Ирак

Дебатите в Съвета за сигурност на ООН по повод войната в Ивицата Газа продължават на високи обороти. САЩ предложиха насрещна проекторезолюция, след като заплашиха, че за трети път ще наложат вето на искането за незабавно хуманитарно примирие между Израел и Хамас.

Вашингтон внесе в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция с искане за временно прекратяване на огъня между Израел и Хамас и твърдо противопоставяне на пълномащабната военна офанзива в южния град Рафах в Ивицата Газа, посочват световните медии, позовавайки се на свои източници в Ню Йорк. Световната организация гласува и внесената от Алжир проекторезолюция за незабавно хуманитарно примирие, въпреки противопоставянето на САЩ и опасенията, че подобен вот може да компрометира разговорите им с Египет, Израел и Катар за пауза на военните действия и освобождаване на държаните от Хамас заложници.

При всички положения Съветът за сигурност отчита колко е важно да има прекратяване на огъня под каквато и да е форма, за да се осъществи доставката на жизнено необходимата хуманитарна помощ. Все пак американците няма да прибързват с решенията, като целта им е да се осигури достатъчно време за преговори, посочват представители на делегацията. За да бъде приета която и да е резюлюция, тя трябва да получи най-малко 9 гласа ЗА и да няма вето от постоянните членове в Съвета за сигурност – САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Китай.

Междувременно на терен в Газа ситуацията вече е отвъд критична. Броят на жертвите надхвърли 29 хил. души, от които 2/3 са жени и деца, а войната официално е една от най-смъртоносните и разрушителни в новата история на Близкия Изток. Въпреки това изход от нея скоро не се вижда, особено предвид заканите на израелския премиер, че офанзивата ще продължи до тоталното поражение на Хамас. Очаква се обещаното настъпление в Рафах, където се укриват милиони цивилни, а болниците в анклава функционират на ръба, ако вече не са извън строя.

Най-ново

Единична публикация

Избрани