Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейския съюз предупреди Израел срещу започването на „катастрогална“ офанзива срещу Рафах

[post-views]
Израел е финансирал създаването на „Хамас“, каза Борел и повтори тезата си, че светът трябва да наложи създаването на палестинска държава

Европейският съюз предупреди днес Израел да не предприема офанзива в Рафах, която според министрите на външните работи на блока ще доведе до бедствие за около 1,5 милиона бежанци, струпали се в граничния град в южната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

„Нападение срещу Рафах би било абсолютно катастрофално… би било безсъвестно“, заяви външният министър на Ирландия Михол Мартин преди срещата на външните министри на 27-те държави-членки на ЕС в Брюксел.

След края на срещата върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че 26 от 27-те държави от ЕС са се съгласили с изявление, в което се предупреждава срещу предприемането на каквато и да е било атака срещу Рафах и се призовава за „незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на заложниците и предоставянето на хуманитарна помощ“ на населението в ивицата Газа.

Борел не назова коя е страната, която не се е съгласила с призива, но дипломати заявиха, че преди няколко дни, че Унгария ще блокира подобно изявление, отбелязва Ройтерс.

Израел се готви да извърши сухопътна операция в най-южния град в Газа, който израелските сили наричат последния бастион на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ след близо пет месеца сражения. Израел обвинява бойците на „Хамас“, че се крият сред цивилното население – твърдение, което въоръжената групировка отрича – и твърди, че се вземат всички „извънредни мерки“, за да се избегнат жертви сред цивилното население.

Въпреки уверенията на Израел Борел заяви, че е невъзможно да се предотвратят жертвите сред цивилното население. „Трябва да продължим да оказваме натиск върху Израел, за да разберат, че по улиците на Рафах има толкова много хора, че ще е невъзможно да се избегнат цивилни жертви“, отбеляза европейският първи дипломат. „Това със сигурност ще бъде в разрез със спазването на хуманитарното право“, добави той.

Германската външна министърка Аналена Бербок също призова Израел да спазва хуманитарното право, но заяви, че Израел има „право на самозащита“, тъй като е ясно, че бойците на „Хамас“ все още действат на територията на Рафах. „Най-важното би било „Хамас“ да свали оръжията“, каза тя, като повтори призива си за „хуманитарно прекратяване на огъня“, което да позволи на бежанците да се завърнат в домовете си. „Над един милион души отидоха в южната част на Газа, защото ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) им каза това. Те не могат просто да изчезнат в небето“, добави Бербок.

Междувременно стана ясно, че по време на срещата на външните министри днес в Брюксел Унгария е блокирала новите санкции на ЕС срещу израелските заселници в Западния бряг, отбелязва ДПА, позовавайки се на информация на дипломати.

Министрите на външните работи на Белгия, Ирландия и Испания призоваха ЕС да предприеме наказателни мерки срещу израелските заселници заради насилието срещу палестинците, припомня агенцията.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани