Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел нареди нови евакуации в Северна Газа, където според ООН всяко шесто дете е недохранено

[post-views]
САЩ се доближават до споразумение за временно примирие в Газа

Израел нареди нови евакуации от някои части на град Газа, докато проучване, направено под ръководството на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), установи, че всяко шесто дете е силно недохранено в изолираната и до голяма степен опустошена северна част на палестинския анклав, където се намира градът, предаде Асошиейтед прес.

Проучването констатира задълбочаващи се страдания на цялата територия на ивицата Газа, където въздушната и сухопътната офанзива на Израел, започнала в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври, досега е отнела живота на над 29 000 палестинци, унищожила е цели квартали и над 80 процента от населението е било разселено.

Израел обеща да разшири офанзивата и до Рафах, най-южния град в ивицата Газа, където повече от половината от 2,3-милионното население на анклава е потърсило убежище от сраженията на други места. Много палестинци са се струпали в разпръснати на голяма площ палаткови лагери и препълнени места за настаняване под егидата на ООН, разположени близо до египетската граница.

Междувременно израелските военни наредиха евакуация на два квартала в южните покрайнини на град Газа, което е индикация, че палестинските бойци все още оказват твърда съпротива в някои райони в северната част на ивицата Газа, които според израелските сили са били до голяма степен прочистени преди седмици.

Според местни жители през последните два дни в източните части на град Газа са били нанасяни въздушни удари и са се водили тежки сухопътни сражения.

В проучване на партниращата си с УНИЦЕФ хуманитарна организация „Глобъл нютришън клъстър“ (Global Nutrition Cluster) се казва, че повече от 90 процента от децата под 5-годишна възраст в ивицата Газа се хранят, получавайки две или по-малко хранителни групи на ден, което е известно като силна недохраненост. Подобен процент деца са засегнати от инфекциозни болести, като 70 процента от тях са имали стомашно разстройство през последните две седмици.

Според разпространеното вчера проучване в над 80 процента от домовете липсва също чиста и безопасна за пиене вода, като средностатистическото домакинство разполага с по един литър вода на човек на ден.

В най-южния град на ивицата Газа, Рафах, където пристига по-голямата част от хуманитарната помощ, процентът на силно недохранване е 5 процента в сравнение с 15 процента в северната част на палестинския анклав, който е изолиран от израелските военни и до голяма степен отрязан от доставки на помощи в продължение на месеци. Преди войната процентът на недохранване в Газа е бил под 1 процент, се казва още в проучването.

„Газа е напът да стане свидетел на взрив от предотвратима детска смъртност, което ще утежни и без това непоносимото равнище на детска смъртност в ивицата Газа“, отбеляза официален представител на УНИЦЕФ, цитиран от Асошиейтед прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани