Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайската брегова охрана е посяла паника, проверявайки тайванска туристическа лодка, каза тайвански министър

[post-views]
Китай извърши военни учения край Тайван, позовавайки се на провокация

Проверка на тайванска туристическа лодка от китайската брегова охрана е посяло паника сред тайванския народ, каза днес тайвански министър на фона на ескалация на напрежението в Тайванския проток, предаде Ройтерс.

Китай обяви в неделя, че бреговата му охрана ще започне редовни патрули и проверки около контролираните от Тайван острови Кинмън след смъртта на двама китайци, които са се опитвали да избягат от тайванската брегова охрана, след като са навлезли във водите в близост до островите.

Шестима служители на китайската брегова охрана са се качили вчера на борда на тайванска туристическа лодка с 11 души екипаж и 23 пътници за проверка на маршрута, сертификатите и лицензите на екипажа, което е отнело близо половин час.

„Смятаме, че това накърнява чувствата на нашите сънародници и всява паника. Това също така не е в интерес на хората от двата бряга на Тайвански проток“ каза днес пред журналисти в Тайпе Куан Билин, ръководител на Съвета за океански въпроси на Тайван.

Той допълни, че често  се случва китайски и тайвански туристически лодки случайно да навлизат във водите, намиращи се под юрисдикцията на другата страна.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани