Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Не е вярно, че британските домакинства използват евтин руски газ

[post-views]

Твърдението, че в британските домакинства се използва руски газ, е невярно. От началото на 2023 г. във Великобритания е в сила забрана върху вноса на втечнен природен газ от Русия;

Около три четвърти от потреблението в страната се покриват от собствен добив и от внос по газопроводи от Норвегия. Най-много втечнен газ идва от САЩ, Катар и Перу;

Средната цена на газа за битовите потребители през януари не е 10 стотинки за киловатчас и е по-висока от тази в България.

В дните около новогодишните празници в социалните мрежи започна да се разпространява твърдение, че Обединеното кралство внася големи количества руски газ, който домакинствата в страната изполват на ниски цени.

“Англия е на 5000 км от Русия, но във всеки английски дом има руска газ за 10 стотинки на киловат/час! А ний, ний сме идиоти!“ (Запазени са оригиналният правопис и граматика на автора.)

Твърдението се появява за пръв път на 31 декември, когато е публикувано от един и същ потребител в две Фейсбук групи – „Симпатизанти на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ и „Евразийский союз – светлое будущее Болгарии“ (в превод “Евразийският съюз – светлото бъдеще на България”). В празничните дни публикациите не предизвикват голямо внимание, но през януари започват да се разпространяват от индивидуални профили в социалната мрежа. Така достигат и до няколко групи за публикуване на вицове и забавни изображения, откъдето са споделени хиляди пъти. Factcheck.bg провери има ли истина в разпространяваните твърдения.

Обединеното кралство не внася руски газ от почти две години

Твърдението за масово използване на руски газ за нуждите на британските домакинства е невярно. От началото на 2023 г. във Великобритания е в сила забрана върху вноса на втечнен природен газ от Русия. Забраната обхваща също и финансовите или посреднически услуги, свързани с внос на втечнен природен газ от Русия във Великобритания. Ембаргото върху руския втечнен газ е въведено с допълнение на закона за санкциите срещу Русия, което е гласувано в парламента през октомври 2022 г. и влиза в сила от 1 януари 2023 г.

Отказът от руския газ няма голям ефект върху сигурността на доставките, защото количествата, внесени от Русия преди 2023 г., са минимални. По данни на британското министерство на енергийната сигурност последната доставка на руски втечнен газ в страната е пристигнала на 2 март 2022 г. С нея делът на Русия в общия внос на втечнен газ в кралството за 2022 г. достига 0.9%. През 2021 г. той е бил 6.2%.

Великобритания има собствен добив на природен газ от континенталния си шелф. През 2022 г. този добив е покрил 41% от потреблението на страната, сочи годишният доклад на министерството на енергийната сигурност за 2023 г. Други 33% от нуждите ѝ са подсигурени чрез внос от Норвегия. Скандинавската страна е свързана с Обединеното кралство чрез няколко газопровода и има най-голям дял в общия му внос на природен газ.

През 2022 г. Великобритания значително е увеличила вноса на втечнен газ, като в същото време е внасяла суровината от рекордно голям брой доставчици от общо 13 различни държави. На първо място сред тях за 2022 г. за пръв път са САЩ, от които Обединеното кралство е получило около половината от доставките си на втечнен газ. Според националната статистика значителни количества от суровината са получени също от Катар и Перу.

В отговор на нападението на Русия срещу Украйна британските институции поеха ангажимент да се откажат и от вноса на руски петрол до края на 2022 г. Още през август същата година Националната статистическа служба съобщи, че тази цел вече е постигната и страната не получава никакви енергийни доставки от Русия.

Колко струва газът за британските домакинства

Твърдението, че газът за битовите потребители в Обединеното кралство струва 10 стотинки за киловатчас, също е невярно. Според сайта на държавния енергиен регулатор Офджем, средната цена за този месец е 7,42 пенса за киловатчас. По актуалните обменни курсове това се равнява на около 17 стотинки или 8,6 евроцента. В момента в България цените на големите доставчици на газ за бита достигат до около 13,5 стотинки за киловатчас. Необходима е уговорката, че е трудно да се правят директни сравнения, заради различните ставки за ДДС, различните мрежови такси и различните тарифни планове на доставчиците в двете държави.

Проверено

Британските домакинства не използват руски газ. От началото на 2023 г. във Великобритания е в сила забрана върху вноса на втечнен природен газ от Русия. Около три четвърти от потреблението в страната се покриват от собствен добив и от внос по газопроводи от Норвегия, а най-много втечнен газ идва от САЩ, Катар и Перу. Средната цена на газа за битовите потребители през януари не е 10 стотинки за киловатчас и е по-висока от тази в България.

Източник: factcheck.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани