Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Броят на жертвите на войната в Украйна е голям, точната цифра е неизвестна

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

Човешките жертви на войната в Украйна две години след руската инвазия са стотици хиляди, но точният брой на жертвите не е известен, тъй като и двете страни пазят в тайна своите загуби, а Русия прикрива смъртта на цивилни в завладените от нея райони.

– Броят на цивилните жертви е неизвестен –

Официалните данни за броя на загиналите цивилни от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. са ненадеждни, тъй като не е правено независимо преброяване поради липсата на достъп до украинските територии, окупирани от Русия.

През юни 2023 г. украинските власти заявяват, че са успели да регистрират само 10 368 цивилни, чиито тела са били намерени.

„Това, което смятаме за най-вероятно е, че броят им е пет пъти по-голям. Около 50 000 жертви“, заяви Олег Гаврич, високопоставен съветник на началника на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Службата на ООН за правата на човека също призна, че броят е значително по-висок от потвърдените от нея около 10 000 загинали цивилни.

Украинските власти смятат, че само по време на обсадата на южното пристанище Мариупол от февруари до май 2022 г. са загинали най-малко 25 000 души, много от които са погребани в масови гробове. Пристанището остава под руски контрол.

Никога не е установен и брой на жертвите за други градове, които са били почти изравнени със земята, като Бахмут.

От другата страна на руската граница са убити най-малко 145 цивилни, според руския новинарски сайт 7×7.

„Стотици хиляди“ загинали войници

Както Украйна, така и Русия крият военните си загуби, като редовно твърдят, без да представят доказателства, че са нанесли тежки поражения една на друга.

На 20 февруари украинската армия изчисли, че е убила или ранила повече от 405 000 руски войници след инвазията.

През декември 2023 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че неговите войски са убили или ранили 383 000 украински войници.

Тъй като няма надеждна равносметка от страна на главните воюващи сили, съюзниците на Украйна са съставили свои собствени оценки.

През август 2023 г. Ню Йорк Таймс цитира официални представители на САЩ, според които военните загуби на Украйна възлизат на 70 000 убити и между 100 000 и 120 000 ранени.

Представителите на САЩ оценяват загубите на руската страна на 120 000 убити и между 170 000 и 180 000 ранени.

На 29 януари в писмен отговор на парламентарен въпрос министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи определи руските загуби на повече от 350 000 загинали и ранени.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани