Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Илинойс обяви 3 март за Ден на Освобождението на България

[post-views]
Държавният департамент на САЩ публикува справка за сътрудничеството с България в сферата на сигурността

Със своя прокламация губернаторът на Илинойс, Дж. Б. Притцкър, обяви 3 март 2024г. за Ден на Освобождението на България, предаде БГНЕС.

Документът отбелязва важни годишнини: 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години дипломатически отношения между България и САЩ; 146 години от възстановяването на българската държава.

Отбелязано е, че най-старата българска църква в Илинойс – “Св. Троица” е построена през 1910г. от българи от Македония.

Днес в Чикаго е дом на най-голямата българска общност в Америка. Признат е приносът на Българската православна църква Св. София и 13-те български неделни училища за запазване на българския език, религия и култура.

Българската общност допринася за социалното равенство, културното многообразие, гражданското общество и икономическото развитие на щата Илинойс.

“С прокламацията на губернатора Прицкер за 3 март и резолюциите на Сената и Камарата на представителите през 2023, българската общност в Илинойс получи признание без аналог в съвременната история на българската емиграция. Българите трябва да сме горди от постигнатото, но и отговорно да подходим към опазване на нашата култура, език и идентичност за следващите поколения,” каза по този повод генералния консул в Чикаго Светослав Станков, по чиято инициатива е приета прокламацията.

БГНЕС припомня, че през септември 2023г. след реакция на Светослав Станков, губернаторът Притцкър отмени своя прокламация за “Месец на македонското културно наследство” поради съдържащите се в нея исторически фалшификации.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани