Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: Геополитическа Европа

[post-views]
Енергийната независимост и отбраната са водещите приоритети за европейците през 2022 г.

Европейският съюз стартира своя военноморска операция в Червено море и Аденския залив. Тя ще носи името „Аспидес“ (на гръцки означава „щит“) и ще започне да функционира реално до няколко седмици с поне 4 военни кораба, които ще придружават търговските съдове, преминаващи през зоната на нестабилност в близост до териториите, контролирани от йеменските хути.

От тази новина произтичат три основни извода. Първо, като глобален търговски играч ЕС е засегнат от всеки регионален проблем със сигурността и не може да остане безучастен, когато европейски кораби са атакувани с ракети и дронове в Червено море. Второ, американци и европейци имат една и съща цел в Аденския залив, но я преследват с различни средства. Водената от САЩ военноморска коалиция вече месец нанася удари по обекти на хутите на сушата. ЕС няма да прави това и ще има геополитически по-деликатно поведение, „Аспидес“ ще се ограничи с охрана на търговските кораби без изстрелване на ракети към йеменската територия. И трето, водеща роля във военните усилия на ЕС могат да играят не само големите държави в Съюза, а и сили от средна величина. „Аспидес“ ще бъде ръководена от Гърция, щабът й ще е в град Лариса, а общото командване е в ръцете на комодор Василиос Грипарис.

И докато европейските държави стягат военен флот за Аденския залив, основната тежест за подпомагането на Украйна с оръжия, боеприпаси и финанси се носи от ЕС. Налегнати от тежкия тръмпистки бацил на изолационизма, американците абдикираха (надяваме се, че временно) от лидерската роля в проукраинската коалиция. И затова никак не е случайно, че се обмисля в следващата Европейска комисия да има отделен комисар по въпросите на отбраната, т.е. – ЕС да си има военен министър, който да координира индустриалните аспекти на отбранителната политика на Съюза.

Всички тези знаци ни показват, че ЕС се превръща и в геополитически и военно-стратегически съюз. Така че – не вярвайте на кремълските сирени, които ви примамват с песента за геополитическата безпомощност на Европа, която била придатък на американците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани