Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфорадар: 13 мита за войната на Русия в Украйна

[post-views]
Дезинфорадар: 13 мита за войната на Русия в Украйна

Когато крадецът вика „Дръжте крадеца!“

По повод на втората годишнина от руското нахлуване в Украйна колегите от експретното звено за борба срещу кремълската дезинформация към Европейската служба за външно действие обобщават 13-те най-често срещани пропагандни тези на Москва по повод на войната на украинска територия.

Мит 1: Геноцид в Донбас?

Руската пропаганда твърди, че Украйна се опитва да извърши геноцид срещу рускоговорещите в Донбас от години и Русия се намесила само за да защити собствения си народ. В действителност няма доказателства, че етнически руснаци са подложени на преследване от страна на украинските власти в Донбас или другаде в Украйна. Планини от доказателства обаче свързват директно руската армия с военните престъпления в Буча, Ирпин, Мариупол. ООН, от своя страна, издаде доклад, в който се описват доказателства за военни престъпления, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

Мит 2: Колапсът на Украйна е неизбежен

Украйна губи, нейното ръководство е отчаяно, а военният й колапс е неизбежен, осведомяват ни от Кремъл. Истината е, че през есента на 2022 г. Украйна си върна около половината от територията, първоначално окупирана от нашественика. Текущата ситуация на бойното поле може да изглежда безизходна, но въпреки това Украйна продължава да отбелязва впечатляващи победи в Черно море. Няма доказателства в подкрепа на руските твърдения, че Киев мобилизира деца, жени или възрастни хора за битка на фронтовата линия или че президентът Зеленски нарочно изпраща украинските войски на заколение.

Мит 3: Украйна не съществува като държава

Отричането на държавността и суверенитета на Украйна е поредният лъжлив разказ, който прокремълските експерти разпространяват от години. Самият президент Путин често е изопачавал историческите факти, за да твърди, че украинският народ е създаден от болшевиките. Но Украйна е суверенна държава със собствена идентичност и дълга история. Русия призна и обеща да зачита украинската територия и суверенитет през 1994 г., когато подписа Будапещенския меморандум.

Мит 4: „Украинците“ не съществуват, защото те са руснаци

Украинците в окопите, защитаващи страната си от руски атаки, не изглеждат объркани относно това, кои са и за какво се бият. Те знаят кой ги напада, кой им помага да се бранят и какво защитават. Въпреки това пропагандистите на Кремъл, включително самият Путин, често изтъкват странното твърдение, че украинците и руснаците са един народ, който трябва да бъде обединен под любящия поглед на кремълския сатрап. Винаги е трудно да убедите някого, че познавате интересите му по-добре от него. Още по-трудно е да убедиш украинците, че бомбардирайки ги, се опитваш да ги спасиш.

Мит 5: Западът започна войната в Украйна. Москва нямаше друг избор, освен да се защити.

Сега руснаците се борели със събраната мощ на „колективния Запад“, който се надява да използва войната, за да отслаби или унищожи Русия. Западната военна помощ само удължава страданието на Украйна. Невярното твърдение, че Западът, действащ чрез Украйна, е агресорът, е класическа тактика за дезинформация, за да се представи Русия като жертва. Въпреки че този разказ е очевидно абсурден, за все по-изолираната информационна среда в Русия той служи като обединителен вик за мобилизиране на обществената подкрепа за авторитарните политики на Кремъл. Русия всъщност не се бори с „колективния Запад“. ЕС и САЩ предоставиха на Киев военна помощ, за да помогнат в отблъскването на непровокираната агресия на Русия, но не участват в битките на терена в Украйна.

Мит 6: САЩ финансират тайни програми за разработване на биологични оръжия в Украйна

Изфабрикуваните истории за „нелегални американски биолаборатории“ са класически случай на конспиративна теория, срещаща се с плашеща тактика, често прилагана от Кремъл, за да отвлече вниманието и да обърка. Тази конспиративна теория бе модифицирана, за да оправдае непровокираното нахлуване на Русия в Украйна. Прокремълската дезинформация се стреми да размие границата между биологичните оръжия и биологичните изследвания, всявайки страх и дискредитирайки Украйна. Авторитетни източници, включително върховният представител на ООН по въпросите на разоръжаването, многократно развенчаха твърденията, че финансираните от САЩ биологични лаборатории в Украйна се използват за военни цели.

Мит 7: Западните санкции срещу Русия са незаконни и дестабилизират глобалната икономика

Тези санкции повишавали разходите за живот на обикновените граждани по света, укрепвали Русия, като в същото време се връщли като бумеранг срещу европейските икономики. Кремъл се стреми да разпали необосновани страхове, че действията на Запада срещу Русия имат отрицателни глобални последици. В действителност всички санкции на ЕС са в пълно съответствие с международното право. Те намаляват средствата на Русия да финансира войната. А ако санкциите не удряха руската икономика, тогава защо Москва така яростно настоява за отмяната им?

Мит 8: Европа е слаба и разделена. ЕС и неговите лидери са марионетки на САЩ

Прокремълските медии редовно представят европейските държави като марионетни държави или васали на САЩ и НАТО, за да ги омаловажат. През февруари 2024 г. обаче предполагаемо слабият и разделен ЕС намери политическата воля, за да одобри Механизъм за Украйна на стойност 50 млрд. евро за осигуряване на финансиране за възстановяването на нападнатата държава. ЕС не е враг на Русия. Но двустранните отношения са силно засегнати от непровокираната и неоправданата пълномащабна инвазия на Путин в Украйна. Европейските санкции са насочени към отслабване на способността на Русия да финансира войната и конкретно срещу политическия, военния и икономическия елит, отговорен за инвазията.

Мит 9: Европейските държави отчаяно се нуждаят от руски нефт и газ

Кремъл има дълга традиция да използва енергията като оръжие в своите външни отношения и разгръщането на дезинформация е неразделна част от тази тактика. Само че този път стремежът на Русия да сплаши ЕС чрез спиране на газовите потоци се провали зрелищно, след като стана ясно, че Европа не замръзна през зимата. Когато Русия поиска Европа да избере между Украйна и руските енергоресурси, европейският отговор беше недвусмислен – Украйна. ЕС и неговите държави членки бързо предприеха множество контрамерки, за да повишат енергийната си сигурност. Намерени бяха и нови доставчици на газ, различни от Газпром. Русия вече не е в позиция да изнудва Европа с енергийната карта.

Мит 10: Победата на Русия срещу Украйна е неизбежна

Украйна и Западът трябва да приемат това и да се ориентират към мирни преговори. Не, победата на Русия съвсем не е неизбежна, това станя ясно след 2 години война. Руските предложения за прекратяване на огъня или мирни преговори не са искрени, а просто пиар трикове. Офертата на Москва се свежда до това Украйна да се предаде и да се откаже от голяма част от своите територия и суверенитет. Истинският път към мира минава през пълното изтегляне на руските сили отвъд международно признатите граници на Украйна. Мирът не може да бъде постигнат, като оставим невъоръжена Украйна да се изправи срещу силно милитаризирана Русия.

Мит 11: Русия води свещена война срещу безбожната Украйна в защита на традиционните ценности

От Москва твърдят, че Русия е истинският защитник на християнството и на цялата вяра. Украйна, узурпирана от безбожните езичници на киевския режим, е фундаментално зло. Западът пък искал да унищожи „традиционните ценности“, докато Русия ги защитава. Истината е, че повечето украинци са православни християни, но просто искат да си имат своя собствена национална църква, а не да бъдат под скиптъра на московския патриарх.

Мит 12: Русия се бори срещу западния империализъм и за многополюсен световен ред

Кремълският режим отдавна се опитва да се представи публично като антиимпериалистически и антиколониалистки. Въпреки това бруталната агресивна война срещу Украйна разкри собствените имперски и колониални амбиции на Москва спрямо нейните съседи в Европа, Кавказ и Азия. Световното осъждане на путинската агресия срещу мирен съсед показва, че Русия е сама и изолирана.

Мит 13: Украйна е зла нацистка държава, управлявана от нацистки лидери

Това е едно от най-абсурдните твърдения на руската пропаганда. Във въображението на радикалните руски националисти Украйна е „анти-Русия“. В крайна сметка Кремъл етикетира като нацист всеки, който се съпротивлява на неговата агресия срещу Украйна. Призоваването на Русия да се бори с нацизма е странно, като се има предвид, че Кремъл е ориентиран към открито антисемитска реторика. А Володимир Зеленски – лидерът на „нацистка“ Украйна, е с еврейски произход.

Най-ново

Единична публикация

Избрани