Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на държавите, членуващи в Съвета на Европа, потвърдиха непоколебимата си подкрепа за Украйна

[post-views]
Русия напуска Съвета на Европа

Лидерите на страните, членуващи в Съвета на Европа, институцията, която гарантира върховенството на закона на континента, потвърдиха днес непоколебимата си подкрепа за Украйна в навечерието на втората годишнина от нахлуването на Русия в страната, предаде Франс прес.

„Отбелязваме годишнина, която никой не би искал да види“, каза генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич пред около 150 души, събрали се на площада пред институцията, базирана в Страсбург.

„Бъдещето на Украйна трябва да бъде свободно и европейско. И Съветът на Европа е твърдо решен да допринесе за това“, добави тя.

„Този ангажимент е в основата на всички действия, които сме предприели в подкрепа на Украйна и нейния народ“, каза генералният секретар на Съвета на Европа, като посочи по-специално щетите, нанесени на Украйна, което проправя пътя за механизъм за международно компенсиране на Киев от страна на Русия за разрушенията, причинени от войната.

Украинският представител в Съвета на Европа Борис Тарасюк призова международната общност да засили подкрепата си „срещу агресора, за да бъдат избегнати по-нататъшни жестокости“.

„Нека не се питаме за продължителността на тази война, а по-скоро за това как да ускорим нашата обща победа. Сметката е проста: повече усилия са равни на по-бърза победа, равни на мир“, добави той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани