Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна и Дания подписаха споразумение за сигурност, казва съветник на Зеленски

[post-views]
„Уолстрийт джърнъл“: Полша блокира кандидатурата на датската премиерка за генерален секретар на НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски и датската министър-председателка Мете Фредериксен днес подписаха двустранно споразумение за сигурност, съобщи  във „Фейсбук“ съветник на украинския президент Зеленски, предаде Ройтерс. По този начин Дания се присъедини към Обединеното кралство, Германия и Франция, които вече сключиха 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна.

„Днес министър-председателят Мете Фредериксен и аз подписахме споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и на дългосрочната подкрепа между Дания и Украйна“, заяви Зеленски във Фейсбук, предаде думите му Укринформ.

Той добави, че това е сериозен документ, който потвърждава непоколебимата подкрепа на Дания за украинския народ.

„Тя включва най-малко 1,8 млрд. евро помощ за тази година. Дания също така ще подкрепи усилията за осигуряване на цялостен капацитет от Ф-16 чрез Коалицията за способности на военновъздушните сили, като предостави изтребители, боеприпаси, симулатори, обучение и поддръжка“, каза Зеленски.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в град Лвов в западната част на страната ден преди навършването на втората година от началото на пълномащабната инвазия на Русия.

Дания вчера обяви нов пакет военна помощ за Украйна  от 1,7 млрд. крони (247,4 млн. долара) и призова съюзниците да увеличат даренията, за да помогнат на Киев във войната с Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани