Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Да си Георгиев във 2-ра зона

Екипажи служат на модерни мобилни станции по стандартите на НАТО.

Извикайте Георгиев да дойде при мен! Тези думи едва ли ще произнесе командирът на 2-ра зона от Базата за командване, управление и наблюдение (КУН) подполковник Тодор Митров. Защото веднага ще последват уточнения за кого става въпрос. Аз за няколко часа във формированието срещнах трима души с тази фамилия, като двама от тях се оказаха и съименници. А може да има и други Георгиевци във 2-ра зона за управление и наблюдение, но излишни въпроси във военно формирование не са много желателни.

Старшина Калоян Георгиев е на длъжност старши дежурен в комуникационно-информационния възел (КИВ) на 2-ра зона на база КУН. Дава

                         24-часови дежурства

Заедно с други свои колеги отговаря за комуникациите в зоната на отговорност. От родния си град Русе идва в Долна Митрополия, за да се обучава в Средното сержантското военновъздушно училище. Завършва го през 1996 г. И започва службата си в авиационната база в Габровница. След закриването ѝ постъпва в 110-а бригада за МТО, днешният 110-и логистичен полк, където изкарва 13 години и 8 месеца. От 2015 г. е в сегашното си формирование.

Старшина Калоян Георгиев

Работата ни е да менажираме комуникациите, в повечето случаи радиорелейните комуникации и различни видове централи. След дежурствата компенсациите ни са осигурени, тъй като в КИВ сме попълнени по щат, и в свободното си време спортувам или ходя на излети в планините, споделя накрая на разговора ни старшина Калоян Георгиев.

Заемам длъжността началник на група апаратни за достъп във 2-ра зона на база КУН. Апаратните се използват за уплътняване на единното УКВ радиополе над България. В тях има доста модерни станции по стандартите на НАТО. Всичко е

                          пълна цифровизация

Участваме в учения. Главните преимущества на станциите са, първо, че са модерни и второ, че са мобилни. И ако има комуникация, която е прекъсната или има някакъв комуникационен проблем, ние стартираме автомобилите и отиваме да свършим задачата, която ни е поставена, представя накратко задълженията си следващият ми събеседник във формированието капитан Георги Георгиев.

Роден е в Свиленград, но от много малък е в Пловдив. Това се е случило, тъй като баща му Ангел Георгиев е работил като свързочник във в. ф. в Свиленград и се е наложило семейството да се премести. Сега баща му служи като офицерски кандидат в 110-и логистичен полк.

Капитан Георги Георгиев е завършил комуникационни, информационни и навигационни системи във факултета на НВУ „Васил Левски“ в Долна Митрополия.  Служил е в гр. Балчик като началник на навигационна система. А от 2019 г. е във 2-ра зона. Отговаря за две апаратни с екипажи от по 7 военнослужещи, а техни началници са старши сержантите Камен Кирчелиев и Славко Табаков. Според него всеки от тях е добре обучен и дава всичко от себе си. Местата са попълнени на 100%. Хората от екипажите се учат, непрекъснато се усъвършенстват, защото комуникационно-информационните системи се развиват постоянно. Два пъти в годината има и сержантски занятия. С гордост капитанът обяснява, че други такива апаратни в Българската армия засега няма, и се надява в бъдеще да има все повече модерни средства.

Главното събитие, на което изпълняваме задачи всяка година, са стрелбите на зенитен полигон „Шабла“. Нашата работа е да осигурим в комуникационно-информационно отношение участниците в учението. И отделно – свръзката земя–борд с хеликоптери и самолети, тъй като авиацията прави пускове по мишени над морето. Отзивите за нашето представяне са отлични, обобщава капитан Георги Георгиев.

Неговото голямо увлечение са бойните изкуства. Ставал е  шампион на България по кикбокс както при юношите, така и при мъжете. Треньор в пловдивския клуб „Тракия“ му е бил Георги Попов, служил преди години в армията. Сега си поддържа формата с фитнес, защото е твърдо убеден, че трябва физически да е добре подготвен.

Капитан Георги Георгиев
Разговорът през кратката почивка е отново за изпълнението на предстоящите задачи

Оказва се, че следващият ми събеседник във 2-ра зона е пак Георгиев. Представя се – майор Калоян Георгиев. Вече разговарях с един Калоян Георгиев, роднинска връзка ли имате, питам майора. Отговаря с усмивка – просто

                   съвпадение на имената

 Майор Калоян Георгиев е командир на сектор „Комуникационно-информационни възли и модули“. Офицер е от 2000 г. Завършил е през 1995 г. Сержантското училище във Велико Търново и задочно –  Висшето военно училище „Васил Левски“ през 2000 г. със специалност „Свързочни войски“. Служил е на летищата в Щръклево и Каменец, както и в Трета авиобаза, в 3-ти свързочен батальон – Труд, и оттам пак в Трета авиобаза.

След това е на служба в създадената през 2008 г. База за комуникационна, информационна и навигационна поддръжка (КИНП) на ВВС като началник на сектор „Администриране на цифровата мрежа на ВВС“ и продължава във формираната през 2012 г. база КУН. Заместник на майор Георгиев е капитан Иван Бишев, а общо подчинените са  около 50.

Ако един военнослужещ се срещне с такъв, представящ се, че е от запаса, и след няколко минути двамата не се сетят за общи познати, то вероятно вторият се шегува и няма нищо общо с армията. С майор Калоян Георгиев веднага изброяваме имената на редица офицери от запасното воинство, с които и двамата сме служили. Интересно е, че баща му като курсант във Военното училище във Велико Търново се е казвал Христо Босолов, а след това, като офицер във формирования и преподавател във Военното училище вече е Христо Петков. А като негов син –  Калоян носи  фамилията Георгиев. Но това са, както е озаглавена една от книгите на Станислав Стратиев –  „Подробности от пейзажа“. Важното е, че тези трима Георгиевци от 2-ра зона на база КУН – майор, капитан и старшина, няма да затруднят командирите, ако случайно не е уточнено званието им при повикване. Защото всеки от тях знае своите специфични задължения и ги изпълнява. Ако става въпрос за друг Георгиев – ясно е, че и той ще се справи със своите задачи.

Майор Калоян Георгиев

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани