Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Карлово почете великия син на България

[post-views]
Карлово почете великия син на България

На 18 февруари на площад „Васил Левски” в  Карлово се проведе възпоменателна церемония по повод на 151 години от обесването на Апостола на българската свобода – Васил Левски, с участието на военния духов оркестър, представителни роти от 1-ви механизиран батальон и щабен батальон на 61-ва механизирана бригада от състава на Сухопътните войски.

Слова за идеалите, които е следвал Апостола, произнесоха председателят на Народното събрание Росен Желязков и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Последва минута мълчание, в която граждани и военнослужещи се преклониха пред подвига и делото на великия син на България, посветил живота си на борбата за свобода и независимост на нашата Родина.

Да се преклонят пред живота и делото на най-значимата героична личност в историята на България на площада присъстваха още Пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада  бригаден генерал Маргарит Михайлов, народни представители, представители на институции, на държавната и местната власт, на военно-патриотични организации, родолюбиви карловци и граждани от цялата страна. Възпоменателната церемония приключи с илюминации, озарили небето над града. На 19 февруари на паметника на Апостола в Карлово беше проведен възпоменателен митинг поклонение в негова памет с участието на военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В знак на признателност бяха поднесени венци, цветя и гирлянд на славата на паметника на героя. Поклонението приключи с шествие до Национален музей „Васил Левски”, където беше връчена наградата на комитет „Васил Левски”.

Сухопътните войски почетоха Апостола на Свободата

С тържествени ритуали военнослужещи от Сухопътните войски (СВ) почетоха паметта на Апостола на свободата.

В знак на признателност към делото на Васил Левски пред едноименните паметници в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Благоевград, Русе, Горна Оряховица, Златица, Чирпан и на манастир „Св. Петка Мулдавска“ в Асеновград бяха поднесени венци и цветя, съобщиха от СВ.

На 19 февруари, военнослужещи от Сухопътните войски участваха във възпоменателни церемонии по повод на 151-вата годишнина от гибелта на Дякона в градовете Карлово, Плевен, Сливен, Смолян, Шумен, Димитровград, Петрич, Асеновград, Белене, Пловдив и Елин Пелин.

По инициатива на община Троян и общински комитет „Васил Левски“ – Троян, в града се проведе национален крос „По стъпките на Васил Левски“, в който участваха представители от различни организации и военнослужещи от  състава на 2-ра и 61-ва механизирани бригади и военните формирования 28610 и 57250 от състава на Сухопътните войски.

От всички участници в дисциплината крос 8000 м първото място завоюва редник Маринела Цекова от в.ф. 57250 – София, на трето място се класира редник Мартин Върбанов от в.ф. 28610 – София, на девето място младши сержант Милена Славова, от 2-ра механизирана бригада, а десетата позиция заеха лейтенант Александра Антонова и редник Милена Пощова, също от състава на 2-ра механизирана бригада – Стара Загора. В дисциплината 12 000 м крос на 5-о място се класира редник Славян Генчев от 61-ва механизирана бригада – Карлово, а 10-ото място зае подполковник Христо Касалийски, също от състава на бригадата.

ВМС отдадоха почит пред паметта на Дякона

С общоградско поклонение обществеността на Варна почете 151-вата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Пред бюст-паметника на Васил Левски на Алеята на възрожденската памет в Морската градина се проведе военен ритуал с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) и почетен караул. Строят беше приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов.

В Бургас пред бюст-паметника на Васил Левски в Морската градина военнослужещи от ВМС участваха в провеждане на ритуал по повод на отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола. Строят на почетния караул от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база –  Бургас, беше приет от заместник-командира на Флотилията капитан I ранг Павлин Петков.

 Представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на Апостола на свободата.Ритуалът продължи с отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя.

На възпоменателните церемонии присъстваха представители на държавната и местната власт, много граждани и гости на града, както и ученици от Бургаските училища и детски градини.



Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят Николай Денков, министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бяха сред присъстващите на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София по повод на 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата

В Панагюрище пазят традициите на родолюбието

Отчетно събрание за 2023 г. на общинската организация на СОСЗР – „Генерал-полковник Георги Момеков”, се състоя в Панагюрище, съобщи за в. БА Илия Немигенчев. Събранието беше открито с кратък преглед на събитията по света от капитана от запаса Стоян Цацов – председател на общинската организация. Председателят на събранието капитанът от запаса Стоян Павлов отбеляза в доклада си, че при провеждането на събитията на организацията основна цел винаги са били родолюбието и военно-патриотичното възпитание на населението. Сред поредицата от прояви през годината е бил и автопоход за 147-годишнината от Априлското въстание по маршрут София–Копривщица–Панагюрище, проведен под егидата на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков. В края на автопохода в Панагюрище се е състоял тържествен ритуал пред Мемориалния комплекс „Априлци”, където генерал Стойков е връчил Мемориален знак на предишния кмет на града Никола Белишки и шалче за патриотична дейност на Миланка Пенева от ПГИТМТ – ръководител на Специализирания ученически батальон (СУБ) „Васил Левски”. Пак тогава командирът на СУБ подполковник от запаса Михаил Неделев е представил изявени ученици и са връчени значки лично от генерал о.з. Стойков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани