Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-после един филм без компромиси и лъжи

[post-views]
Най-после един филм без компромиси и лъжи

Премиера на първи епизод на документалния филм „Писма от войната“ на 23 февруари от 17,00 в Зала „Концертна“ на ЦВК.

Първият епизод на документалния филм „Писма от войната“, наречен „Пулсът на Украйна“, ще бъде представен пред публиката на 23 февруари от 17,00 в Зала „Концертна“ на Централния военен клуб.

„Искахме да заснемем филм за живота на войниците от 88-и батальон от Морската пехота на Украинската армия, в който има най-много военнослужещи от български произход и за живота на цивилните в зоната на военните действия“, разказва Тетяна Станева – режисьор, директор на кинофестивала „Око“ и журналист.

Екипът на Военния телевизионен канал (ВТК) е посетил градовете Болград и Измаил, населени предимно с бесарабски българи, областния център Одеса и родното село на авторката на филма – Кринична (на бълг. Чушмелии), а в околностите на Киев – придобилите световна популярност Ирпен и Буча заради геноцида, извършен над украинския народ от страна на руския агресор.

„Снимахме истории, лични истории, реакциите на населението при  въздушна тревога, животът без електричество, живота в бомбоубежищата, децата, които учат в реална военна обстановка. Имаме и герой военноинвалид, останал без крака, който сега се занимава с танци и дайвинг“, споделя още Таня.

Премиерата на „Писма от войната“ ще бъде придружена и от откриването на фотоизложбата „Война vs. Живот“, дело на украинския фотограф Олександр Барон.

 „Всеки ден работим на информационния фронт без спиране от сутрин до вечер вече две години. Колкото и да се борим с руската пропаганда, тя няма край. Уморих се да обяснявам на българските медии, че ние, бесарабските българи в Украйна и нашите деца, сме напълно свободни да изучаваме родния си език и че през 2014 г. над Българския център в Одеса не е извършен палеж от екстремистки настроени украински групировки, както тиражираше руската пропаганда. Така работи тя“, обяснава авторът на фотоизложбата. „Имах много приятели в България, но минаха месеци от началото на войната и никой не ме потърси да ме попита нещо. Потърсих ги аз, но те не искат и да чуят истината, робуват на руските опорки, пишат в социалните мрежи за „случилото се“ в Одеса, но не ме питат, сами си вярват, обичат измислената Велика Русия. Путинофилията е нелечима. Вземат се 2% истина, а върху тях се изсипват 98% лъжа, отровените мозъци вярват на тази пропаганда и започват да я репостват. Така руската пропаганда завладява пространството. Затова направихме във фейсбук страницата „Бесарабски фронт“, в която говорим на руски, за да ни разбират българските журналисти, тъй като нашите медии все повече преминават на украински език.“

ВТК вече стартира излъчването на филма „Войната в Украйна: две години по-късно“, който представлява прелюдия към по-мащабната документална продукция. Първоначалната идея на директора на Информационния център на МО Владимир Миленски е да се направи само фотоизложба. Тетяна Станева е потърсена за съвет, но накрая по идея на заместник-директора на Информационния център на МО Тома Иванов решават да бъде заснет и документален филм, а тя получава и предложението да ръководи заснемането му. За щастие Станева вече има разработен план и идея за такъв филм. Спират се на продължителност от 26 мин., но впоследствие решават да удължат времетраенето на 52 мин., за да могат да бъдат включени всички истории, които са заснели. Така се стига и до настоящата поредица.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани