Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит към Левски и на кораба “Св. св. Кирил и Методий”

[post-views]
Почит към Левски и на кораба “Св. св. Кирил и Методий”

НИК 421 беше посрещнат в Комодоро Ривадавия от наследници на български емигранти

На 19 февруари на палубата на българския научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” (НИК 421) в Атлантическия океан край бреговете на Аржентина се състоя тържествена церемония за отдаване на почит към Васил Левски по повод на 151 години от обесването му. “Строили сме се да отдадем заслуженото за подвига на великия революционер Васил Левски”, каза пред строя на екипажа началникът на Висшето военноморско училище (ВВМУ) – Варна, флотилен адмирал проф. д.в.н Боян Медникаров и даде думата за слово в памет на Апостола на свободата на командира на българския кораб капитан II ранг Николай Данаилов. В церемонията участва и капитан III ранг Лукас Акоста – офицер от аржентинските военноморски сили, който подпомага навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан.

Със специална почетна значка „За плаване в Южния океан“ ръководството на ВВМУ награди трима български антарктици за приноса им в експедициите до Ледения континент. Отличени са ръководителят на Националната антарктическа експедиция и директор на Българския антарктически институт (БАИ) проф. Христо Пимпирев, българският посланик в Аржентина Стоян Михайлов и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. Почетните значки бяха връчени от началника на ВВМУ флотилен адмирал Боян Медникаров. Церемонията се състоя на борда на НИК 421.

Български знамена, химн, гайда и носии бяха част от тържествената церемония в чест на българския кораб, на пристанището в аржентинския град Комодор Ривадавия, където живеят потомци на българи. Вечерта на концерт за екипажа и групата от 32-рата българска антарктическа експедиция в културния център в града изпълниха български народни хора и песни, както и аржентински танго и милонга.

На церемонията на пирса пред кораба бяха представители на българската общност, кметството и управата на провинция Чубут, чийто най-голям град е Комодоро Ривадавия. Наследниците на български емигранти отпреди един век са около 2000.

Гостите от България бяха посрещнати с гайда и тъпан. Част от посрещачите бяха с български народни носии, включително и деца. Бяха подредени и 22 знамена на държави, от които има емигранти и дружествата им са в обща федерация, поясни Ценка Генова.

Официалната церемония започна с изпълнение от военен оркестър на химна на Аржентина. След това прозвуча и българският химн пред строения на палубата екипаж, както и останалите антарктици.

Местните официални лица бяха първите гости на борда на българския кораб. Сред гостите бяха бъдещият посланик на Аржентина в България Алехандро Мейет.

Отворените врати за посещение на кораба продължиха 2 дни. Преди концерта в Културния център бяха открити две изложби – “История на България през очите на художника” и “32 кадъра преди 32-рата българска антарктическа експедиция – До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, чийто автор е съпругата на командира на кораба капитан II ранг Николай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани