Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ включиха в черния си списък 14 руски танкера, за да ограничат приходите на Москва от търговия с петрол

[post-views]
Ракета на хусите повреди петролен танкер в Аденския залив, САЩ нанесоха нови удари по техни цели

САЩ включиха в санкционния си списък 14 руски петролни танкера, за да ограничат приходите на Москва от търговия с нефт. Мярката цели да съдейства за прилагането на ценовия таван, наложен от Запада на руския нефт след нахлуването в Украйна, съобщиха агенциите.

Американското Министерство на финансите съобщи, че налага санкции на държавната корабна компания „Совкомфлот“ и обяви, че дава 45-дневен срок на 14 нейни танкера да разтоварят петролния или друг товар, който те биха могли да превозват, преди официално да попаднат под ударите на наказателните мерки.

Ценовият таван има за цел да ограничи приходите на Москва от продажбата на нефт, без да спира напълно доставките на руски петрол, за да не се предизвикват сътресения на световните пазари на енергоносители.

„Днес правим следващата крачка, санкционирайки най-голямата руска корабна компания и оператор на плавателни съдове. Това е огромен удар по сенчестата ѝ дейност“, заяви заместник финансовият министър на САЩ Уоли Адейемо. „Навлизаме в следващия етап от увеличаването на цената, която плаща Русия (за войната в Украйна), правейки това по отговорен начин, за да намалим рисковете.“

Преди това коалиция, включващата седемте водещи световни икономики (Г-7), ЕС и Австралия се договори за въвеждането на ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол.

Русия е един от най-големите износители на нефт в света.

Санкциите срещу „Совкомфлот“ и 14-те танкера бяха въведени в навечерието на втората годишнина от началото на войната в Украйна.

Вчера отново заради годишнината, но и заради смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални Вашингтон санкционира 500 физически и юридически лица, свързани с Русия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани