Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна подписа двустранни споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: ЕК е твърдо решена да се постигне съгласие за помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обяви днес, че е сключил двустранни споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия, предаде Франс прес.

„Днес Украйна е явно по-силна, отколкото преди две години“, когато започна войната, написа Зеленски в комуникационното приложение „Телеграм“. Украинският президент благодари на канадския премиер Джъстин Трюдо, който бе на посещение в Киев.

Канцеларията на Трюдо заяви, че споразумението между Украйна и Канада включва „детайли за ключовите дългосрочни ангажименти на Канада, свързани с продължаването на подкрепата за Украйна“. Сумата на общата (финансова и военна) помощ, която Канада ще предостави на Украйна тази година, възлиза на колко 2,2 милиарда американски долара, съобщава канадската премиерска канцелария.

Малко по-рано Володимир Зеленски обяви, че е подписал двустранно споразумение в сферата на сигурността с Италия, чийто премиер Джорджа Мелони също е на визита в Украйна. „Този документ поставя солидни основи на партньорството в сферата на сигурността между Украйна и Италия в дългосрочен план“, каза украинският президент.

Украйна вече подписа двустранни споразумения в сферата на сигурността с няколко европейски страни, сред които са Германия и Франция.

През юли миналата година Г-7 реши да бъдат сключение двустранни споразумения в сферата на сигурността с Украйна, припомня Франс прес.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която също бе на посещение в Украйна, обяви днес, че през следващия месец Европейският съюз ще даде на Киев 4,5 милиарда евро.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани