Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Фон дер Лайен изрази увереност, че Украйна ще продължи да изненадва всички и съюзниците ѝ ще я подкрепят толкова дълго, колкото е необходимо

[post-views]
Лидерите на ЕС ще предложат на срещата си в Брюксел ежегодно обсъждане на помощите за Украйна в опит да преодолеят съпротивата на Унгария

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен участва заедно с другите западни лидери, които са на посещение в Украйна, както и с президента на Украйна Володимир Зеленски, в церемония по отбелязване на втората годишнина от началото на руското нахлуване в Украйна на летището в Гостомел. Това съобщи специалният пратеник на Европейския нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

„Вие спасихте страната си и дадохте шанс на украинската съпротива. Само миналата седмица свалихте 7 изтребителя, дадохте нужния отпор в Черно море и възобновихте търговията. Това изглеждаше невъзможно преди 2 години. Нека не забравяме, че извървяхте толкова дълъг път. Убедена съм, че Украйна ще продължи да изненадва всички ни. Докогато е необходимо ще предоставяме финансова подкрепа, боеприпаси, ще продължим да обучаваме войници и да инвестираме в нашата европейска отбранителна промишленост“, каза Фон дер Лайен.

Председателката на Европейската комисия продължи, като се позова на унищожаването на летището в Гостомел преди две години на самолета Ан-225, наречен „Мечта“.

„Те унищожиха самолета, но не и мечтата. Мечтата за свободна и суверенна Украйна продължава да живее, а Гостомел ще бъде запомнен като ново начало“, каза Урсула фон дер Лайен.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани