Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Две години война в Украйна – равносметката

[post-views]
Две години война в Украйна – равносметката

Игор ФЕДИКThe New Geopolitics Research Network

Решаваща ще бъде по-нататъшната стабилна и съвременна военна подкрепа за украинската армия.

Два основни извода се открояват при анализа на двете години широкомащабна руска военна агресия срещу Украйна. Първо, при наличие на квалифицирано военно командване, подготвен и мотивиран личен състав, съвременни и в достатъчно количество оръжия и боеприпаси, а също така с използването на асиметрични действия украинските военни могат да постигнат сериозни успехи в противостоянието с числено превзхождащия ги противник. Вторият извод, станал особено актуален през миналата година, е, че без достатъчно и своевременно обезпечаване на армията с необходимите въоръжение и боеприпаси нито един военнен гений не може да осигури изпълнение на поставените цели във войната. Именно това условие – „своевременно и в необходимото количество обезпечаване на армията с оръжие и боеприпаси“ – ще бъде определящо за по-нататъшните действия на украинската армия във войната, която, без преувеличение, формира новия световен ред.

Успехите на Украйна през 2022-ра

Веднага след началото на руската военна агрессия от 24 февруари 2022 г. Украйна доказа, че може да окаже достатъчно ефективна съпротива. В течение на първата година от войната руските войски бяха прогонени от централните и северните области на Украйна. През септември 2022 г. украинската армия предприе успешно контранастъпление на изток, освобождавайки голяма част от Харковска област. През ноември с.г. бе освободен Херсон – единственият областен център, който руските войски успяха да окупират след 24 февруари. Впоследствие бе създаден плацдарм на левия бряг на р. Днепър, който има важно стратегическо значение. Трябва да се отбележи, че това бе направено без сериозна подкрепа за сухопътните подразделения от въздуха, без далекобойни ракети и в условията на дефицит на артилерийски системи и боеприпаси.

Особено внимание заслужават успехите на Украйна на морския театър на бойните действия. Освен освобождаването на о-в Змеиный и газодобивните платформи в Черно море украинските военни нанесоха тежки поражения на руския Черноморски флот.

Позитивните очаквания и проблемите през 2023-та

Имайки зад гърба си положителния опит от освобождаването на окупирани от руснаците територии през 2022 г., украинците, естествено, бяха заредени с положителни очаквания и за 2023-та. Но военната кампания през миналата година имаше съвсем друг характер. Размерите на освободената територия през 2023 г., в частност – благодарение на лятното контранастъпление на украинската армия, не бяха според очакванията. За това има няколко причини.

На първо място това е ограничената и разтегната във времето обещана военна помощ от партньорите на Украйна. А от своя страна забавянето на помощта бе обусловено от съществуващото убеждение, че ”не трябва да провокираме Путин чрез предоставянето на оръжие на Украйна”. Като следствие от това убеждение към началото на своето контранастъпление украинската армия нямаше преимущество във въздуха, изпитваше недостиг на средства за противовъздушна отбрана и на машини за разминиране, не достигаха и далекобойни средства за поражение на врага, а изпратените от САЩ касетъчни боперипаси бяха предоставени твърде късно и в незначително количество.

На второ място очакването на обещаното оръжие и завършването на подготовката и въоръжаването на новите части и подразделения принуждаваше украинското командване да отлага контранастъплението. Това даде на руснаците време за попълване на резервите и подготовка на отбранителни линии в посока на възможния главен украински удар. На практика това се изразяваше в стотици километри непрекъснати траншеи, блиндажи, дълговременни отбранителни точки, отделни опорни пунктове. Пред своите позиции по протежение на фронта руските войски разположиха плътни редици от противопехотни и портивотанкови мини, като разминирането се осъществяваше от украинските сапьори под огъня на вражеските артилерия и авиация.

Освен това откритата равнинна местност на юг, където бе насочен основният удар на украинското контранастъпление, не позволяваше провеждането на скирити действия, особено при използването от страна на Русия на целия арсенал за разуазнаване и незабавно реагиране с огън на всяко придвижване на украинските сили.

Липсата в украинската армия на съвременни самолети и съответстващо въоръжение влияе не само на нейните настъпателни възможности, но и на отбранителните. Макар че рядко се приближава до линията на фронта, руската тактическа авиация действа достатъчно ефективно от ”безопасно разстояние”. Тази ефективност е резултат от унифициран модул за планиране и корекция, инсталиран на авиационните бомби и позволяващ пускането им от дистанция 50–70 км. Именно управляемите авиационни бомби се превърнаха в един от най-големите проблеми за украинската армия, като в същото време са в основата на напредването и достиженията на руснаците по време на военната кампания през 2023 г. Тази ситуация може да бъде променена, например от самолетите Ф-16, които са оборудвани ракети клас въздух–въдух AIM 120 AMRAAM и са способни да поразяват цели на разстояние до 120 км.

Освен споменатите проблеми трябва да се отбележи, че в края на миналата година украинската армия започна да изпитва проблеми с осигуряването на въоръжение и боеприпаси, което пък е пряко следствие от вътрешнополитическата борба в един от главните партньори на Украйна – САЩ. Европейските партньори заявяват, че ще продължат да подкрепят Украйна в следващите месеци, дори и ако финансовата помощ от страна на САЩ намалее. Но европейците не могат да покрият напълно досегашния американски дял от военната и финансовата помощ за Киев. Затова въозбновяването на военната подкрепа от страна на американците е критично важно за Украйна. В същото време руснаците успяха да изградят стабилна линия за снабдяване с оръжие и боеприпаси от своите съюзници от ”оста на злото” – Иран и Северна Корея.

Перспективите за 2024-та

Поради сложната ситуация на фронта и разколебаната помощ от страна на партньорите, от началото на тази година Украйна бе принудена да премине към стратегическа отбрана. Обратното, руснаците се опитват да се възползват максимално от ”глада за снаряди” на украинските войски и предприемат опити за напредване на няколко участъка от фронта.

В същото време преходът на Украйна към стратегическа отбрана съвсем не означава, че през 2024 г. тя няма да има възможност за възобновяване на настъпателните операции. Но за такова развитие украинските войски трябва да постигнат технологична доминация. Нещо повече – украинската армия нееднократно е показвала, че имайки съвременно оръжие, тя може да нанася поражения на една от най-силните армии в света. Съществени изменения на фронта в полза на украинската армия са възможни, ако тя разполага с достатъчен брой съвременни самолети, далекобойни артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън и снаряди, ракети с голям обсег от типа ATACMS, Storm Shadow/SCALP, TAURUS, дронове с различно предназначение. При това, както и преди, ключово значение ще има не само номенклатурата на оръжията и боеприпасите, получавани от Украйна, но и тяхната навременна доставка в необходимите количества.

Друг важен аспект, по който трябва да се активизира работата на Украйна и на нейните партньори, е спазването на вече въведените санкции срещу Русия и налагането на нови такива. Трябва да заработи сериозен механизъм за проследяване и препятстване на нарушаването на санкционния режим от трети страни. Това ще спре не само каналите за доставка на части и детайли за производство на оръжия в Русия, но и ще намали финансовите постъпления в руския бюджет, от който се финансира войната срещу Украйна.

В заключение трябва да се отбележи, че Русия няма намерение да спре започнатата от нея война. По време на телемост на 14 декември м.г. Владимир Путин каза, че Русия ще продължи да воюва до достигане на поставените цели. От своя страна украинците нееднократно са доказвали, че могат да побеждават руската армия и да разрушават плановете на нейния президент. Но за да продължат да го правят, трябва да работи формулата ”повече оръжия, повече нови тенхнологии за Украйна + ефективен санкционен режим за Русия”. Украинските партньори трябва да се разделят с всички илюзии и страхове по отношение на путинска Русия и да разберат, че тяхното забавяне или отказ на подкрепа за Украйна вредят не само на нея, но и създават предпоставки за разширяване на настъплението на ”оста на злото” срещу цивилизования демократичен свят. А спирането на това настъпление означава по-стабилен и сигурен свят за нашето и за следващите поколения.

Най-ново

Единична публикация

Избрани