Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещето на Украйна е в НАТО!

[post-views]
Бъдещето на Украйна е в НАТО!

Изявление на Съвета НАТО-Украйна по повод втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна

Бъдещето на Украйна е в НАТО!
Ръководителят на мисията на Украйна към НАТО Наталия Галибаренко в разговор с председателя на Военния комитет на Алианса адмирал Роб Бауер по време на церемонията, с която в Щаб-квартирата на Северноатлантическия пакт бе отбелязана втората годишнина от пълномащабната руска агресия срещу Украйна

Днес официално отбелязваме две години от бруталната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, както и десет години от незаконното анексиране на Крим от Русия и началото на военната интервенция в Донбас. Мъжете и жените от украинските въоръжени сили и народа на Украйна продължават да вдъхновяват света със своята решителност и смелост в героичната защита на своята нация, своята земя и нашите споделени ценности. Отдаваме почит към загубените животи и съжаляваме за трагичните човешки страдания и разрушения, причинени от незаконната, неоправдана и непровокирана война на Русия, която се провали в усилията си да подкопае държавността на Украйна и да сломи решимостта на украинския народ. Украйна надделя като суверенна и демократична нация, освобождавайки значителна територия и отблъсквайки Черноморския флот на Русия.

Русия носи пълна отговорност за тази война, грубо нарушение на международното право, включително Хартата на ООН, за което тя трябва да бъде държана напълно отговорна. Не може да има безнаказаност за руските военни престъпления и нарушения и злоупотреби с правата на човека и международното хуманитарно право, включително принудителното депортиране на деца и сексуалното насилие, свързано с конфликта. Ние осъждаме ужасяващите атаки на Русия срещу градовете на Украйна и нейната гражданска, енергийна и пристанищна инфраструктура, някои от които засегнаха и територията на съюзниците. Ние също така осъждаме всички онези, които улесняват войната на Русия и ширят руската дезинформация. Русия трябва незабавно да спре тази война и напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили от Украйна в съответствие с резолюциите на Общото събрание на ООН. Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните и нелегитимни анексии на Русия, включително Крим. Русия не показа никаква истинска отвореност към справедлив и траен мир. Съюзниците приветстват и подкрепят ангажимента на президента Зеленски да изложи принципите за цялостен, справедлив и траен мир чрез неговата Формула за мир.

Съюзниците остават все така решителни, както винаги, в подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо на Украйна да надделее. Ние приветстваме усилията на всички съюзници и партньори да договорят двустранни дългосрочни ангажименти и споразумения за сигурност с Украйна. Докато Украйна упражнява полагащото й се право на самоотбрана, заложено в член 51 от Хартата на ООН, съюзниците и партньорите предоставят постоянна военна, финансова и хуманитарна помощ. НАТО продължава да подкрепя Украйна със спешно необходимо несмъртоносно оборудване и доставки за укрепване на самоотбраната на Украйна. НАТО се ангажира да помогне за укрепването и възстановяването на украинския сектор за сигурност и отбрана, да подкрепи възпирането и отбраната на Украйна в дългосрочен план и прехода на страната към пълна оперативна съвместимост с НАТО. В хода е работата по дългосрочно възстановяване и реформа, включително въздушна и противоракетна отбрана, хуманитарно разминиране, медицинска рехабилитация на ранени украински войници, подкрепа за ветерани, следвоенно възстановяване, обществени поръчки в областта на отбраната и укрепване на отбранителния индустриален капацитет на Украйна. Ние също се съгласихме да създадем Съвместен център НАТО-Украйна за анализ, учения и обучение в Полша, за да идентифицираме и приложим поуките, извлечени от войната на Русия срещу Украйна.

Силна, независима и демократична Украйна е жизненоважна за стабилността на евроатлантическата зона. Борбата на Украйна за своята независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници пряко допринася за евроатлантическата сигурност. В Съвета НАТО-Украйна съюзниците и Украйна работят в тясно сътрудничество и вземат решения заедно, като равни, за да подкрепят по-нататъшната интеграция на Украйна с НАТО, в съответствие с решенията на срещата на върха във Вилнюс. Бъдещето на Украйна е в НАТО. Съюзниците и Украйна са заедно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани