Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Израел обеща да атакува ливанската Хизбула, дори ако бъде постигната временно примирие в Газа

[post-views]
Израелските военни заявиха, че "Хизбула" може да предизвика ескалация на конфликта

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обеща да засили атаките срещу ливанската военна групировка „Хизбула“, дори ако бъде постигнато временно прекратяване на огъня с „Хамас“ в ивицата Газа, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

„Хизбула“, вече заяви, че ще спре почти ежедневните си атаки срещу Израел, ако бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа. Но израелският министър на отбраната подчерта, че всеки, който смята, че временното прекратяване на огъня за Газа ще се прилага и за северния фронт, „греши“. „Ще продължим огъня и ще го правим независимо от юга, докато не постигнем целите си“, обеща Галант. Според него целта е проста: да се изтласка „Хизбула“ от израелската граница – чрез дипломатическо споразумение или със сила.

„Хизбула“ започна да нанася удари по Израел почти веднага след като „Хамас“ предизвика боевете в Газа със смъртоносна атака по южната граница на Израел от ивицата Газа на 7 октомври, припомня АП. Десетки хиляди цивилни граждани от двете страни на израелско-ливанската граница бяха разселени от продължаващия цикъл на ракетни и ракетни нападения на Хизбула и израелски въздушни удари и артилерийски огън.

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла заяви в реч по-рано този месец, че групировката ще се придържа към прекратяване на огъня в Южен Ливан, ако бъде постигнато примирие в Газа. Но той добави, че тя ще възобнови и ще увеличи атаките, ако Израел продължи да нанася удари в Ливан след споразумение с „Хамас“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани