Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария е готова да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО

[post-views]

Очаква се днес Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, с което ще бъде преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и тлеещия конфликт на Студената война.

Гласуването в унгарския парламент, което се очаква да премине безпроблемно след посещението на шведския министър-председател Улф Кристерсон миналия петък, по време на което двете страни подписаха договор за доставка на оръжие, ще сложи край на месеците на забавяне, за да завърши промяната в политиката на сигурност на Швеция.

Стокхолм изостави политиката си на неприсъединяване в полза на по-голяма сигурност в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

След като Швеция последва Финландия в НАТО и стана 32-ят му член, президентът Владимир Путин на практика постигна точно това, което се опита да предотврати, когато започна войната си в Украйна – разширяване на алианса – заявиха западните лидери.

Докато Финландия стана член на НАТО миналата година, Швеция остана да чака, тъй като Турция и Унгария, които поддържат по-добри отношения с Русия, отколкото други членове на ръководения от САЩ алианс, повдигнаха възражения.

Турция задържа ратификацията на членството на Швеция с искане за по-строги действия срещу бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК), които според нея са се установили в Швеция.

Швеция промени законите си и облекчи правилата за продажба на оръжие, за да успокои Турция. Президентът Тайип Ердоган също така обвърза ратификацията с одобрението на САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция, като сега Анкара очаква Съединените щати да работят за осигуряване на одобрението на Конгреса на САЩ.

Протакането от страна на Унгария не беше толкова ясно по характер, като Будапеща изразяваше гнева си най-вече заради шведските критики към посоката на демократично развитие при управлението на националистическия министър-председател Виктор Орбан, а не заради някакви конкретни искания.

Източник: bgnes

Избрани