Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Членството на Украйна в НАТО – въпросът не е дали, а кога

[post-views]
Орбан е информирал НАТО преди посещението си в Русия, каза Столтенберг, Киев съобщи, че не е знаел за плановете му

Изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по случай втората годишнина от пълномащабната инвазия на Русия в Украйна

Днес отбелязваме две години, откакто руските танкове навлязоха в Украйна, започвайки най-голямата война в Европа след Втората световна. Позволете ми да започна, като почета всички тези смели украинци, които са паднали или са били ранени в защита на родината си.

Обстановката на бойното поле остава изключително тежка. Целта на президента Путин да господства над Украйна не се е променила. И няма индикации, че той се готви за мир.

Но не трябва да падаме духом. Отново и отново Украйна демонстрира забележителни умения и яростна решителност.

Украйна не се разпадна за седмици, както мнозина се опасяваха, че може да стане. Върнахте половината от територията, заграбена от Русия. Изтласкахте Русия от големи части от Черно море. И нанесохте тежки загуби на руските войски.

Но над всичко е това, че Украйна запазва своята свобода и независимост. Това стана възможно благодарение на вашата смелост и решителност и бе улеснено от голямата военна и икономическа подкрепа от съюзниците от НАТО. Само през последните дни и седмици съюзниците от НАТО обявиха нови пакети от помощ на стойност милиарди долари. Те обхващат ключови способности като артилерийски боеприпаси, противовъздушна отбрана и бойни морски съдове. Както и оборудване и резервни части за F-16, дронове и оборудване за разминиране. Повече помощ е на път.

Президентът Путин започна тази война, защото искаше да затвори вратата на НАТО и да откаже правото на Украйна да избере своя собствен път. Но той постигна точно обратното: Украйна сега е по-близо до НАТО повече от когато и да било.

Ние помагаме вашите сили да станат все по-оперативно съвместими със съюзниците. Заедно ще отворим нов Съвместен център за анализ, учения и обучение в Полша. И задълбочаваме политическите си връзки чрез Съвета НАТО-Украйна, където се консултираме и вземаме решения заедно.

Украйна ще влезе в НАТО. Въпросът не е дали, а кога.

Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да стои редом с Украйна.

За вашата и за нашата сигруност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани