Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изключителна победа на баскетболистите ни над световния шампион Германия

[post-views]
Изключителна победа на баскетболистите ни над световния шампион Германия

Мъжкият ни нацонален отбор по баскетбол записа изключително ценна победа над световния шампион Германия с 67:62 точки като домакин в „Арена Ботевград“ в мач от втория кръг в група „D“ от квалификациите за Европейското първенство за мъже догодина. Успехът бе първи за България в тази фаза на турнира

Баскетболистите ни оглавиха временното класиране в група „D“, а германците заемат втората позиция след първото си поражение именно от нашия тим. Националите отстъпиха в борбата под коша (38-53), но демонстрираха солидна енергия в защита, стреляха по-добре и направиха по-малко грешки 13 срещу 21–на за съперника. Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Павлин Иванов, натурализираният гард Коди Милър-Макинтайър, Христо Захариев, Йордан Минчев и Димитър Димитров. Гостите започнаха по-стабилно и се откъснаха с 8 точки при 12:4 в средата на първата четвърт.

Националите направиха няколко неуспешни атаки, а 7 поредни точки за Германия увеличиха пасива на България до 15, но след 10 минути игра резултатът бе 7:19. Последва отлично начало на втората четвърт за националите, които отбелязаха 8 поредни точки и взеха аванс от 24:23, гостите бързо си върнаха водачеството, но 10 секунди преди края на първото полувреме Коди Милър-Макинтайър отбеляза от далечна дистанция за 28:27 за България и фиксира резултата на почивката. Втората и третата части завършиха в полза на германците, но в най-оспорвана последната четвърт Георги Боянов вкара за 65:58, подпечатвайки сензационния успех на България. Коди Милър-Макинтайър бе най-резултатен за родните баскетболистие с 23 точки, Христо Захариев завърши с 15 точки, а Георги Боянов добави 11 точки. За Германия Оскар да Силва оформи „дабъл-дабъл“ от 15 точки и 12 борби.Вторият квалификационен прозорец, в който ще се изиграят мачовете от третия и четвъртия кръг на пресявките, предстои през ноември тази година. България ще гостува на Черна гора на 22 ноември, а три дни по-късно ще приеме черногорските национали.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани