Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италия отстрани от длъжност генерал от армията заради написана от него книга, в която се дискредитират ЛГБТ общността, малцинствата и мигрантите

[post-views]
Италия изтегли  последните си военни  от Афганистан

Италиански генерал от армията, разкритикуван от министъра на отбраната за публикуването на книга, в която се омаловажават правата на ЛГБТ общността, мигрантите, малцинствата и феминистките, е бил отстранен от длъжност за 11 месеца, съобщи адвокатът му, цитиран от Ройтерс.

Позициите, представени от генерала Роберто Ваначи в книга му „Светът надолу с главата“, която той разпространи чрез платформа за самопубликуване, бяха препечатани на първите страници на на националните издания през миналата година, като спечелиха овациите на привърженици на десницата и предизвикаха възмущение сред левите опозиционни партии.

През август министърът на отбраната Гуидо Крозето заяви, че неговото ведомство ще предприеме дисциплинарни мерки срещу генерала, като обясни, че книгата дискредитира армията, министерството на отбраната и конституцията.

В изявлението, с което се оповестява отстраняването на Ваначи, адвокатът му Джорджо Карта казва, че министерството твърди, че книгата е накърнила принципа на неутралитет на армията и престижа на военната администрация и би могла да предизвика евентуално подражание в рамките на военната структура. 

Адвокатът заяви, че ще обжалва отстраняването на клиента му пред административен съд с мотива, че то е в разрез с правото на свобода на изразяване, гарантирано на всички италиански граждани.

В книгата се казва, че гейовете не са нормални, и се твърди, че съществува „международно гей лоби“, което се опитва да промие мозъците на света. В книгата както изглежда се поставя и под въпрос дали чернокожите могат да бъдат италиански граждани, визирайки Паола Егону, волейболистка, родена в Италия, но с нигерийски корени.

Книгата, от която според Ваначи вече са били продадени над 200 000 копия, го прави популярен сред италианската десница, което го подтиква да напише и автобиографията си, която ще бъде публикувана следващия месец.

Матео Салвини, лидер на партия „Лига“ – част от управляващата коалиция в Италия –  който се стреми да получи силна подкрепа на предстоящите избори за Европейски парламент, заяви миналия месец, че може да поиска от Ваначи да участва в листата на партия като кандидат за евродепутат на „Лига“.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани