Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тодор Тагарев: Няма да изпращаме войници в Украйна

[post-views]

Ще има нова военна помощ от страната ни за Киев, заяви министърът на отбраната

„Няма да пращаме войници в Украйна, не се обсъжда този въпрос у нас. Позицията ни е ясна.“ Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в „Tази сутрин“ по bTV.

Това се случва след коментар на Еманюел Макрон, че не е изключена вероятността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна.

Според Тагарев е много малко вероятно държава сама да реши да изпраща войници.

„Ако една държава членка на НАТО влезе в Украйна и после конфликтът се пренесе на нейна територия – моето разбиране е, че това ще ангажира НАТО. Целта е да не се дава излишно спокойствие на Кремъл за това какво западните съюзници могат или не могат да приемат, затова явно е повдигнат въпроса от Макрон“, заяви още военният министър.

Има обаче европейски държави, които предлагат да обсъждат изпращане на войски за конкректни задачи, но не става дума за изпращане на войски в Украйна, добави той.

Тагарев допълни, че българската помощ за Украйна е на стойност 47 милиона евро и заяви, че ще има нова военна помощ от страната ни за Киев.

В ход на изпълнение е доставката на БТР-и.

„БТР-те за Украйна още са в София. Ще заминат до няколко дни, но няма да казвам датите“, допълни той и увери, че помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна.

Той направи уточнението, че има и системи С-300, които заминават доста по-бързо.

„Изпълняваме всички решения на Народното събрание, но е нужно време. Работим много по-интензивно и много по-решително от служебното правителство“, каза Тагарев и опроверга критиката на Бойко Борисов, че кабинетът не е дал и болт на Украйна.

„До встъпването на кабинета, помощта, която е дадена е на стойност 13 млн. евро. Към този момент, помощта, която сме дали само от складовете на армията се остойностява на 47 млн. евро“, уточни министърът.

Защо не е бил в делегацията в Украйна?

Тагарев заяви, че не е бил част от делегацията в Киев, защото е бил в Париж.

Тези събития бяха по едно и също време. Беше предвидено аз да пътувам в Киев, след това дойде покана от президента Еманюел Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на много високо ниво – 8 делегации, петима президента, 17 премиери“, каза той.

Целия разговор гледайте ТУК

Източник: btvnovinite.bg

Избрани