Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Варшава закупи американска система за управление на противовъздушна отбрана

[post-views]
Полша иска спешно да купи американски дронове заради нарастващите страхове от Русия, съобщи представител на министерството на отбраната

Полша подписа споразумение със САЩ за закупуване на интегрирана командна система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ICBS) на стойност 2,5 млрд. долара, съобщи полският министър на отбраната, предаде АФП.

„Полската армия се сдобива с оперативен мозък за системите за противовъздушна и противоракетна отбрана“, заяви Владислав Косиняк-Камиш на официалната церемония по подписването, на която присъства и американският посланик в Полша.

„Видяхме от първа ръка в Украйна колко важна е въздушната и противоракетната отбрана и тази покупка ще осигури на Полша най-добрите, най-модерните и най-ефективните инструменти за защита на територията на НАТО“, заяви посланик Марк Бжежински в профила си в X.

„Полша ще бъде втората страна след САЩ, която ще разполага с тази най-модерна интегрирана командна система в света“, подчерта полският министър.

Системата IBCS ще интегрира и координира полските системи за противовъздушна и противоракетна отбрана със среден обсег Wisla, използваща придобитите от Полша американски ракети Patriot, и системата с малък обсег Narew, базирана на британските ракети CAMM.

Подписаното споразумение включва закупуване на оборудване за системите Wisla и Narew и интегрирането им в системата IBCS, както и полеви изпитания, се посочва в прессъобщение на Министерството на отбраната.

Срокът на договора е от 2024 до 2031 г.

Варшава е член на НАТО, близък съюзник на Вашингтон и верен поддръжник на Украйна. През последните няколко години страната направи значителни покупки на оръжие, главно от САЩ и Южна Корея.

Военният ѝ бюджет възлиза на 4 % от БВП, което е най-високият показател сред страните от НАТО.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани