Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО : Чужди сили се опитаха да предизвикат цветна революция в Сърбия

[post-views]
Десетки хиляди се включиха в проправителствения митинг в Белград в подкрепа на Вучич

Сърбия преживя завръщането на цветните революции през последните дни. Както при всички избори, значителна част от населението не хареса резултата от парламентарните избори, но далеч по-определящо е, че някои чужди държави го харесаха още по-малко. Според сръбското правителство протестите срещу резултатите от изборите не са излезли извън контрол отчасти благодарение на информацията, получена от руското разузнаване, че се подготвят протести за обвинения в изборни измами.

ОТГОВОР

Повтарящ се прокремълски дезинформационен наратив, очертаващ народните протести като водени от Запада цветни революции (включително украинския Майдан – твърдение, което беше развенчано многократно).

Няма доказателства в подкрепа на твърдението, че протестите в Сърбия са били подбудени по някакъв начин от чужди сили. Те по-скоро изглеждат подхранвани от доклади за изборни нередности, потвърдени от наблюдатели на изборите.

Според Международната мисия за наблюдение на избори – която включва представители на Службата на ОССЕ за демократични институции и права на човека (ODIHR), Европейския парламент и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – „изборният ден [17 декември 2023 г.] е бил спокоен, но помрачен чрез изолирани случаи на насилие, процедурни нередности и чести твърдения за организиране и транспортиране на гласоподаватели с автобуси в подкрепа на управляващата партия на местните избори”. Центърът за изследване, прозрачност и отчетност (CRTA) – местна неправителствена организация, обвини правителството, че организира миграцията на нерезиденти, за да повлияе на изборите в Белград. Според неговия доклад „наблюдателите на CRTA идентифицираха случаи на организирано транспортиране на гласоподаватели, контролирано гласуване, възможна манипулация на самоличността на избиратели в 71 избирателни секции или 14 процента от избирателните секции в Белград“. Европейският съюз призова сръбското правителство да проучи тези обвинения и да приложи подходящи реформи при бъдещи избори.

В светлината на тези обвинения протестите се засилиха през следващите дни в Белград и други градове.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/foreign-powers-tried-to-instigate-a-colour-revolution-in-serbia

Превод : Евгени Мандаджиев

Най-ново

Единична публикация

Избрани