Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Sky News: Сателитни изображения разкриват строителни работи в бивша база на Вагнер в Мали

[post-views]
Руската частна военна компания „Вагнер“ е спряла набирането на затворници, каза основателят ѝ Пригожин

Нови сателитни изображения, получени от Sky News, разкриват строителни работи в бивша база на руската паравоенна група „Вагнер“ на международното летище “Модибо Кейта“  до столицата на Мали – Бамако.

Изображенията с висока разделителна способност предлагат първата подробна снимка на този обект след смъртта на лидера на „Вагнер“ – Евгений Пригожин през август 2023 година.

От тогава организацията бе реформирана, като нейните функции бяха поети от руското министерство на отбраната. Съобщава се, че остатъците от групата „Вагнер“ сега се управляват като руския експедиционен корпус.

Смъртта на Пригожин предизвика спекулации относно бъдещето на руското влияние и военно присъствие в Африка, коментира Sky News.

Години наред „Вагнер“ играеше ключова роля в подкрепата на приятелски режими на целия континент, като същевременно печелеше от договори за концесии за добив на руди и дърводобив.

Сателитните изображения, заснети от „Максар“ на 26 февруари, получени от Sky News показват, че руската държава остава ангажирана с увеличаване на присъствието си в Мали. Вижда се и достроителство на мястото на бившата база на „Вагнер“ на летище „Водивокейта“.

Има много повече превозни средства, отколкото преди. През последните месеци в Telegram се разпространяваха обяви за набиране на персонал за руския африкански корпус, рекламиращи високи плащания, безплатно медицинско обслужване и служба под ръководството на компетентни командири, уточни Sky News.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани