Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва затвори още два гранични пункта на границата си с Беларус

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Литва затвори още два гранични пункта с Беларус, като поясни, че има заплахи за литовската национална сигурност, предаде Франс прес.

„Предприехме мерки за ограничаване на движението на хора, стоки и превозни средства – четири от шестте гранични пункта с Беларус са вече затворени“, заяви вътрешната министърка Агне Билотайте.

Миналата година Литва затвори два пропускателни пункта на границата си с Беларус, припомня АФП.

Съседството с Русия, „която предприе военна агресия срещу Украйна, и със съюзника ѝ Беларус, чийто недемократичен режим използва мигранти като средство за политически натиск върху Литва, ни задължава да вземем допълнителни мерки в сферата на сигурността“, каза още литовската министърка. Според Билотайте разузнавателните служби на Беларус и Русия засилват активността си на територията на Литва.

Остават отворени два пропускателни пункта на границата на Литва с Беларус, но на тях ще бъдат въведени нови ограничения за преминаването на пешеходци и велосипедисти.

По данни на литовската гранична служба близо 390 хиляди беларуски граждани са прекосили беларуско-литовската граница през миналата година, което е с около 50% повече, отколкото през 2022 г. Според граничната служба повечето от тях са имали документи за пътуване в ЕС, издадени от Полша.

Отношенията между Вилнюс и Минск се влошиха след беларуските президентски избори през 2020 г., на които президентът Александър Лукашенко си спечели нов мандат. След изборите Литва даде убежище на беларуската опозиционерка Светлана Тихановска, която беше съперница на Лукашенко на изборите, на други опозиционери и на десетки хиляди беларуски граждани.

Миналата година литовските разузнавателни служби предупредиха, че беларуските служби за сигурност вербуват членове на беларуската диаспора в Литва, като това се прави при пътувания между двете страни и в социалните мрежи.

През 2021 г. Литва, заедно с Полша и Латвия, се сблъска с безпрецедентен наплив на нелегални имигранти от Беларус, като хиляди хора, произхождащи предимно от Близкия изток и Африка, успяха да преминат границата.

Западът обвини Минск и Москва, че са организирали този приток на хора, припомня АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани