Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Локхийд Мартин и Словакия поставят началото на нова ера в европейската противовъздушна отбрана с тържествено отбелязване на доставката на първите изтребители F-16 Block 70

[post-views]
Локхийд Мартин и Словакия поставят началото на нова ера в европейската противовъздушна отбрана с тържествено отбелязване на доставката на първите изтребители F-16 Block 70

На церемония в завода на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, вицепремиерът и министър на отбраната на Словашката република Роберт Калиняк заедно с делeгации от САЩ и Словакия отбелязаха доставката на първите два изтребителя F-16 Block 70 за Словакия. Това събитие бележи нова ера в европейската противовъздушна отбрана, подчертавайки задълбочаващото се партньорство между двете съюзнически държави. Изтребителите F-16 Block 70 ще помогнат на Словакия да осигури защитата на въздушното си пространство със собствени сили и средства.

Източник: cook-comm.com
Източник: cook-comm.com

Двата самолета – едноместен модел C и двуместен модел D, ще останат в Грийнвил за обучение на техническия персонал и обслужване. Обучението е от решаващо значение за личния състав на словашките ВВС, за да се гарантира безпроблемното интегриране и ефективна експлоатация на флотилията от F-16. До 2025 г. ще бъдат произведени още изтребители, а първата група от тях се очаква да пристигне в Словакия в средата на 2024 година.

„Словакия е в челните редици за усвояването на най-модерния изтребител от четвърто поколение в Европа – F-16 Block 70. Тези изтребители представляват не само силния съюз между Словакия, САЩ и съюзниците от НАТО, но също така осигуряват на словашките ВВС съвременни възможности за посрещане на предизвикателствата, пред които е изправена сигурността през 21-ви век“, каза О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Локхийд Мартин.

 „С присъединяването на Словакия към страните, които използват F-16, един от основните изтребители на НАТО, те укрепват не само отбранителните си способности, но и готовността си за глобални операции. С още 11 словашки F-16, които са в процес на производство и предстоящи тестове, ние се ангажираме да доставим общо 14 модерни изтребителя, което затвърждава нашето партньорство“, добави Санчез.

Изтребителите F-16 Block 70 са оборудвани с радара Northrop Grumman APG-83 AESA, усъвършенствана авионика, удължен експлоатационен живот на конструкцията от 12 000 часа и жизнено важни функции за безопасност като автоматичната система за избягване на сблъсък с наземни цели (Auto GCAS). От интегрирането си във ВВС на САЩ в края на 2014 г. системата Auto GCAS е допринесла за спасяването на 13 пилота при 12 инцидента с F-16, което е пример за несравнимите стандарти за безопасност и ефективност на самолета.

С текущи поръчки от 133 самолета F-16 Block 70/72 в Грийнвил, до момента Локхийд Мартин са доставили общо седем изтребителя за международни партньори.

За F-16

Ф-16 е стратегически и добър избор за много клиенти по света, които търсят усъвършенствани възможности на изтребител, регионални и световни партньорства, и достъпни разходи за целия жизнен цикъл. Повече от 3 100 F-16 се експлоатират днес в 25 държави. F-16 има около 19,5 милиона летателни часа и поне 13 милиона полета. Днешната последна версия, Block 70/72, предлага несравними възможности и ще се eксплоатира от повече от 6 държави.

Източник: cook-comm.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани