Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Тагарев: Няма да изпращаме войници в Украйна

[post-views]
Министър Тагарев е подписал с украинския си колега писмо за готовността на България да помага на Украйна

Не е обсъждано и двустранно споразумение в сферата на сигурността с Киев

България не обсъжда и няма намерение да изпраща военнослужещи в Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушване в Народното събрание. По думите му не е обсъждано двустранно споразумение в сферата на сигурността с Украйна.

Позицията му бе потвърдена от премиера Николай Денков. Докато съм министър-председател никога няма да обсъждаме и няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна, каза той.

Френският президент Еманюел Макрон заяви преди дни, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение, предаде Франс прес. „Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Срещата в Париж беше работна среща за обмен на мнения. Тя не е била предвидена да взема решения и да подписва каквито и да е било документи. Аз няма какви документи да подпиша на тази среща“, обясни Тагарев.

Той повърди, че двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността не се подготвя, но постави условие, че ако се случи, то абсолютно задължително ще изисква санкцията на парламента.

България е поела ангажимент в съответствие с решенията на Народното събрание и в програми на НАТО да обучава украински военнослужещи, каза Тагарев. Програмите на НАТО са за обучение по например английски език, без въоръжение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани