Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германски депутати са обезпокоени за предполагаем запис на брифинг в Бундесвера, излъчен от руска медия

[post-views]
Украйна поиска от Германия ракети с голям обсег на действие „Таурус“

Германски депутати искат разяснения след публикуването на предполагаем запис от брифинг в Бундесвера от руска медия, в който очевидно се обсъждат въпроси от чувствително естество, свързани с Украйна, предаде ДПА.

„Ако това се окаже вярно, то ще бъде изключително проблематичен инцидент“, каза председателят на парламентарната комисия за надзор в Бундестага Константин фон Ноц пред германската медийна група Редакционнецсверк Дойчланд (RND).

Той имаше предвид 30-минутния аудиозапис, излъчен вчера от главната редакторка на руската държавна телевизия Ар Ти (RT) Маргарита Симонян, по повод на който германските депутати са обезпокоени, че може да е бил подслушан.

В аудиозаписа се чува как висши офицери от военновъздушните сили на Германия обсъждат теоретичната възможност Украйна да използва германски крилати ракети „Таурус“.

Германското министерство на отбраната сега разследва дали е възможно да са били подслушани поверителни съобщения, съобщи ДПА, като се позова на говорител на ведомството.

Предполагаемото обсъждане в Бундесвера включва подробности относно дебатите за предоставяне на германски ракети „Таурус“ на Украйна, както и потенциално скандално изявление по отношение на други западни съюзници.

Обменът на мнения, който се чува на аудиозаписа, засяга въпроса дали крилатите ракети „Таурус“ теоретично биха могли технически да имат капацитет да унищожат построения от Русия мост към украинския полуостров Крим, анексиран от Москва в нарушение на международното право.

В аудиозаписа се споменава също, че британците имат „няколко души на място“ във връзка с разполагането на техните крилати ракети „Сторм шадоу“, доставени в Украйна.

Някои виждат това като индикация, че френските и британските сили оказват помощ при контрола на целите на крилатите ракети, изпратени на Украйна. Лондон веднага отрече тези твърдения.

Канцлерът Олаф Шолц много пъти е изключвал възможността за доставяне на германски ракети „Таурус“ на Украйна, въпреки многократните искания от страна на Киев, с аргумента, че се опасява, че Германия може да бъде въвлечена по-дълбоко във войната, започната от Кремъл през февруари 2022 г.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани