Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-голямата лаборатория за космически изследвания e във ВВМУ

[post-views]
Най-голямата лаборатория за космически изследвания e във ВВМУ

Автор: Росица КОЛЕВА
Най-голямата лаборатория за космически изследвания в България бе открита във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Залата, наречена „Азимов“ – на името на писателя фантаст, стана факт с безвъзмездната подкрепа на световния лидер в сферата на наносателитите и космическата инфраструктура – „ЕндуроСат“. Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България.
Зала „Азимов“ затвърждава позицията на Морското училище като един от най-високотехнологичните университети в света. На церемонията по откриването присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, основателят и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“ Райчо Райчев, кметът на Варна Благомир Коцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на Министерството на отбраната и други официални лица. По време на откриването началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров във видеообръщение от борда на НИК 421 „Св. св. Кирил и Методий“ отправи благодарности към „ЕндуроСат“ за дарението за новата лаборатория, която е част от дългосрочната стратегия на компанията за развитие на космическите науки в България.

Компанията е организатор на „Космически предизвикателства“, образователна академия за космическо инженерство и предприемачество, която дава възможност на младежи от цял свят да учат от водещи експерти от космическия сектор. Изследване на слънчевата активност и търсене на живот във Вселената са само част от космическите мисии, които „ЕндуроСат“ разработва в партньорство с едни от най-големите университети и организации в света, като Калифорнийския университет – Бъркли, и Breakthrough Initiavies.

Най-ново

Единична публикация

Избрани