Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подводни роботи достигат до 6000 м дълбочина

[post-views]
Подводни роботи  достигат до  6000 м дълбочина

Подводният многофункционален подводен апарат HUGIN има способност да събира данни за граждански, научни и отбранителни цели. Той притежава широк спектър от сензори, включително сонари, многолъчеви звукови устройства, камери, лазери за проучване на профила на дъното и под него и за събиране на информация за екологичната обстановка.

Апаратът е автономен и може самостоятелно да проследява стратегически тръбопроводи на огромни дистанции без намесата на оператор. Много е добър в навигацията на терена и в разпознаването на цели, което го прави лидер в борбата с морските мини.
HUGIN има още една способност и това е да се развива непрекъснато. Норвежкият изследователски институт за отбрана продължава да го усъвършенства и да предлага нови прототипи на подводния дрон, добавяйки в него нови възможности на световно ниво като актуализира софтуера и обновява дизайна. Този дрон се развръща за мисии от специализирани кораби или от брега. Цялата система HUGIN може да се доставя в контейнери. Тя включва конзоли за операторите, система за изстрелване и възстановяване на борда на кораба или на брега. Това означава, че HUGIN се изстрелва, изпълнява мисията си и после се завръща обратно. Контейнерите със системата могат да се транспортират по суша, въздух и море.

Малкият дрон HUGEN Edge

Една от основните характеристики на дрона е, че това е много стабилна, нискошумова хидродинамична платформа, носеща на борда си много сензори. Притежава висока маневреност, осигуряваща стриктно следване на терена и радиус на завой 15 м. Работните дълбочини на HUGIN са 3000, 4500 и 6000 м. Може да работи както на полуавтономен режим при намеса на оператор, така и напълно автономно. Най-новата технология на производство на батериите му осигуряват 100 ч непрекъсната работа под вода при скорост на движение 7,5 км/ч.

HUGEN от контейнера в морето на мисия

Както казват от норвежката компания производител: „Големите неща идват в малки опаковки“. Това се отнася за малкия вариант на дрона HUGEN Edge. Той е по- малък от предходните модели и по-лек. Има дължина 4 м и тежи около 300 кг. Характерното за него е батерията, която му позволява да работи до 24 ч на дълбочина до 1000 м. Този дрон е малък, но много ефективен, когато става дума за проучване на дъното и за откриване и идентифициране на морски мини. Неговият високочестотен многолъчев ехолот от следващо поколение, който работи на честота 1400 kHz, осигурява разделителна способност до сантиметър. Радикалният дизайн на HUGEN Edge е постигнат чрез използването на нови производствени методи, които преди не са били налице или са били непосилно скъпи. Новите материали и технологии са позволили на производителите да постигнат както по-добри хидродинамични характеристики на подводния дрон, така и да оптимизират максимално работата на сензорите му при оперативна съвместимост с други системи и сензори.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани