Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Флотската музика“ навърши 140 години

[post-views]
„Флотската музика“ навърши 140 години

Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) е създаден през 1884 г. към Дунавската флотилия в Русе. За официална дата за началото му е приета 28 февруари 1884 г. с назначаването на Франц Минарик за капелмайстор. Още на 10 януари с.г., със заповед на командира на Флотилията капитан-лейтенант Зинови Рожественски са назначени първите 22-ма музиканти. Освен това от 1881 г. съществува и нещатен флотски оркестър, който използва трофейни турски инструменти, ръководен от капелмайстор Франц Шебек.

Флотските музиканти на борда на учебния кораб ,,Асен”

След Освобождението България има нужда от специалисти във всички области. Наред с учители по математика, стенография, рисуване, артисти, занаятчии, индустриалци и учени, от Чехия пристигат много музиканти и капелмайстори. Те пренасят европейския си маниер и култура в новоосвободена България. По тази причина и флотският оркестър в продължение на 36 години се ръководи от чехи, като първите четирима са с едно и също собствено име: Франц Шéбек, Франц Минарик, Франц Щрос (възпитаник на Парижката консерватория), Франц Свобода.

От 1887 г. в продължение на 23 години на диригентския пулт е Франц Свобода – ученик на Дворжак, благодарение на когото оркестърът бележи забележително развитие. Петият диригент също е чех: Венцеслав Павел. Интересен е фактът, че ден преди да получи официалното разрешение за сформиране на оркестър, командирът на Флотилията вече е изпратил 1000 златни лева
за закупуване на нужните инструменти, като предплата по сметката на известната фабрика „Червени” в Чехия, която тогава е в границите на Австро-Унгарската империя.

През 1899 г. обединеното флотско командване се установява във Варна. Заедно с него се премества и оркестърът. Още с пристигането си тук, наред с участията си във всички военни церемонии, оркестърът активно се включва в обществения и културен живот на морската столица. Настъпва злополучната за България 1919 г. Съгласно клаузите на Ньойския договор, общият брой на Българската войска не трябва да надхвърля 20 000 души. Чуждестранните офицери, в това число и чешките капелмайстори, са отстранени от военна служба.

От 1919 г. до 1937 г. България официално няма военен флот. Оркестърът е преименуван в Музикантска команда и е зачислен към Крайбрежната жандармерийска дружина (официално название на флотските брегови формирования). Малко известна е ролята на оркестъра в съвместната работа на Военното министерство, Морската и Дунавската полицейска служба, и организацията Български народен морски сговор за отхвърляне на ограниченията на Ньойския договор и събиране на средства във военноморски фондове за развитие на военния ни флот. Тогава из цяла България концертира „Флотската музика”.

,,Музикантският взвод” или ,,Флотската музика”, 1926 г.

Първият българин, който през 1920-та поема ръководството на флотския оркестър, е Александър Наумов. Общо 18 души са държали диригентската палка до днес. Първата задгранична изява на оркестъра е в град Севастопол, Русия,
на борда на яхтата ,,Александър I” още в годината на създаването му. Следват участия в Румъния, Гърция, Украйна и Унгария. През октомври 1930 г. Флотският оркестър, вече в състава на Морската учебна част, е командирован до Италия и пътува на борда на парахода „Цар Фердинанд” за сватбата на Н. В. Цар Борис III с италианската принцеса Джованна Савойска. През 1938 г. умира създателят на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк. За церемонията по погребението на турския държавен глава в Анкара е изпратена официална българска делегация, водена от министъра на войната генерал-майор Теодоси Даскалов, в чийто състав, освен официалните лица, участват почетен караул и Флотският оркестър.

От 2000 г. досега Представителният духов оркестър на ВМС многократно участва в международни фестивали на военните оркестри и концертни турнета в Белгия, Франция, Италия, Швейцария, Турция и Германия. Оркестърът е постоянен участник в национални, военни, религиозни и други празници и ритуали, изнася концерти в крайбрежните градове и вътрешността на страната – общо над 150 изяви годишно.

Честванията на празника на ВМС започват по традиция с концерт-спектакъл на оркестъра на централния площад в Русе

От 1997 г. до 2023 г. диригент на оркестъра е капитан III ранг Мирослав Трифонов – възпитаник на военно-диригентския факултет на Московската държавна консерватория. През 2000 г. за негов помощник-диригент е назначен капитан Георги Зайранов, завършил Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 2023 г. той поема ръководството на оркестъра, вече със звание капитан III ранг. По случай 140-та годишнина на оркестъра капитан III ранг Зайранов беше награден със заповед на министъра на отбраната. От началото на 2024 г. за помощник-диригент на оркестъра е назначен лейтенант Даниел Лазаров, завършил Националната музикална академия ,,Проф. Панчо Владигеров”.

Репертоарът на Представителния духов оркестър на ВМС включва творби от Росини, Вебер, Верди, Сметана, Дворжак, Моцарт, Бетовен, Щраус, Чайковски, Добри Христов, Петко Стайнов, Александър Райчев, Панчо Владигеров и много оркестрови разработки от съвременни автори на джазова, поп и рок музика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани