Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зеленски: Загубихме 31 000 войници ЕС отк

[post-views]
Зеленски: Загубихме 31 000 войници ЕС отк

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници, предаде Ройтерс. Зеленски каза това на пресконференция в Киев. За пръв път Украйна съобщава официално броя на убитите си войници. Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране. „В тази война са убити 31 хиляди украински войници. Не 300 хиляди, не 150 хиляди. Путин лъже за тези неща. Въпреки това загубата за нас е голяма“, изтъкна Володимир Зеленски.

Победата на Украйна във войната зависи от западната помощ, подчерта Зеленски. Той обяви и че Русия се е сдобила с плановете за миналогодишното украинско контранастъпление още преди то да е започнало. Зеленски не уточни по какъв начин е изтекла информацията, отбелязва Ройтерс. Западните оръжия се доставят със закъснение, това струва украински животи, каза президентът. Половината оръжия, обещани от Запада на Украйна, се доставят със закъснение, заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров.

Междувременно стана известно, че Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността да изпрати последния наличен ресурс за военно подпомагане на Украйна, за да подкрепи Киев във войната с Русия, дори и без гаранции, че след това тези пари ще му бъдат възстановени от Конгреса. Пентагонът все още разполага със средства в размер на около 4 милиарда долара от собствения си бюджет, които теоретично би могъл да използва, за да изпрати военна помощ на Украйна от своя арсенал.
В германското списание „Шпигел“ се появи информация, че министерството на отбраната на Германия е закупило 120 хиляди 122-милиметрови боеприпаса в България, за да ги предостави на Украйна.

„Време е да започнем разговори за използването на печалбите от извънредните приходи от замразените руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя говори в Европейския парламент в Страсбург на дебат за европейската сигурност и отбрана. „Не би могло да има по-голям символ и по-голяма полза от тези пари, за да станат Украйна и Европа по-безопасно място за живеене. В крайна сметка става дума за това Европа да поеме отговорност за собствената си сигурност“, изтъкна Фон дер Лайен. Тя съобщи, че ще бъде открита Служба за иновации в отбраната в Киев. Така Украйна ще бъде приближена още повече към ЕС.

Фон дер Лайен призова страните членки да подкрепят предложението на Надя Калвиньо оглавяваната от нея Европейска инвестиционна банка да даде повече средства за съвместни европейски отбранителни проекти.

Засилваме военно-техническото сътрудничество с Украйна

По време на посещението на премиера Николай Денков в Украйна двамата с украинския му колега Денис Шмигал са подписали заявление по ключови теми от двустранното сътрудничество и са обсъдили стратегически въпроси за общата сигурност и подкрепата за Украйна, съобщи правителствената информационна служба. Уточнява се, че е бил подписан меморандум за сътрудничество между държавното военно дружество „Терем“ и украинската компания за военнозащитна продукция „УкрОборонПром“.
В разговора между Денков и Шмигал акцент е бил поставен и върху военно-техническо сътрудничество, задълбочаването на връзките в енергийния сектор и реализирането на двустранни проекти и инициативи в областта на опазването на околната среда. „Оставаме ангажирани с процесите на възстановяване на Украйна и съпричастни с усилията на вашето правителство и на целия украинския народ“, уверил Денков и подчертал, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и за да възтържествува международният ред, България ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.
Денис Шмигал е благодарил на правителството и на всички българи за военната помощ, за подкрепата в борбата с агресора Русия, включително чрез налагане на санкции, и особено за приютените бежанци от войната. От своя страна, премиерът Николай Денков благодари на украинския народ и лидерите му, че са показали на света какво означава да воюваш за идеали.
Николай Денков проведе и среща и съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски. Във водената от българския премиер делегация бяха включени няколко министри и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани