Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дезинфо: Американски генерал от специалните сили Делта е бил убит в Газа

[post-views]
4 убити и 17 ранени при израелския въздушен удар по болница в Газа, съобщи СЗО

Появиха се репортажи за смъртта на американския генерал Джон Бигри, командир на батальон от специалните сили на САЩ Делта форс, който действа в Ивицата Газа съвместно с Израел.

Опровержение: Няма каквито и да било доказателства за тези твърдения, които са изключително манипулативни и погрешни.

Макар да е вярно, че американски специални сили се намират на територията на Израел и Газа, помагайки да бъдат открити заложници, държани от Хамас, както Пентагонът вече информира, няма каквито и да било данни за американски офицер на име Джон Бигри, който да е бил базиран или пък убит на този театър на военните действия. Единствено прокремълските медии и наративи насочват към такъв инцидент, за който не споменава нито една авторитетна медия. Снимката, която е използвана в случая, за да илюстрира тази дезинформационна публикация, е направена през 2011 година и е налична в Wikipedia с названието “Two 19th Special Forces Group Soldiers in Babil Province Iraq, 2007”, което само по себе си би трябвало да обори достоверността на тези твърдения.

Може да видите и други примери на подобни дезинформационни публикации като например твърденията, че случващото се в Израел и Украйна не е случайно, тъй като САЩ се опитват да създадат зони на нестабилност или че англосаксонците се опитват да тласнат Близкия Изток към мащабна война, а също че САЩ и Израел тайно са организирали атаката на Хамас, за да възпрат разрастващата се сила на политическия блок БРИКС или пък че на 7 октомври 2023 година атаките срещу Израел са били операция под фалшив флаг подобно на свалянето на полет MH17 над Украйна.

Оригиналната публикация можете да откриете на следния линк: https://euvsdisinfo.eu/report/us-delta-force-general-killed-in-gaza

Превод: Николай Чадаров

Най-ново

Единична публикация

Избрани