Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Честваме Националния празник Трети март

[post-views]
Ден на траур в Габрово – почитат паметта на загиналите фенове на „Левски“

С официални чествания и тържества в цялата страна българите ще отбележат Националния празник – 3 март, честваме 146 години от Освобождението на България от турско робство. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

Президентът Румен Радев ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще присъства на благодарствения молебен в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Ритуалът ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан и ще започне в 9.30 часа.

Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще започне в 11.30 часа. Честването е под патронажа на председателя на Народното събрание Росен Желязков, който ще произнесе слово пред Паметника на свободата.

Председателят на парламента и народни представители ще присъстват в София на Тържествената заря-проверка в 18.30 часа на площад „Цар Освободител“.

Военнослужещите от Българската армия ще участват в отбелязването на Националния празник на Република България 3 март в цялата страна. В тържествените прояви в София ще участват заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От 18.30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена проверка (заря). В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Димитър Хлебаров – командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (КИПКО).

В строя ще бъдат знамената-светини, символ на най-възвишените традиции и добродетели на българското воинство, напомнящи за героичния подвиг на Българската армия: Самарско знаме, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-ти пехотен Шейновски полк, Знаме на Горнооряховските въстаници, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк.

В празничния ден военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя в редица населени места в страната: Белене (9.30 ч. в Парка на признателността пред Паметника на загиналите във войните беленчани), Свищов (на площад „Алеко“ от 11.30 ч. и на площад „Свобода“ от 12.00 ч.), Плевен (11.00 ч. на площад „Възраждане“), Благоевград (9.30 ч. пред паметната плоча на първия освободител на града – майор Орлински и 10.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Монтана и Бяла Слатина (10.00 ч.), Враца и Козлодуй (11.30 ч.), Стара Загора (тържествата започват в 10.30 ч. пред Общината и продължават с паметно шествие с националния трибагреник до Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ от 11.00 ч.), Димитровград (10.00 ч.) и Хасково (11.00 ч.) на централните площади в градовете, Ямбол (10.30 ч. пред Общината), Чирпан (10.30 ч. пред Паметника на освободителите), Смолян (11.00 пред паметника на Борците за свобода на площад „Възраждане“ в кв. „Устово“), Асеновград (9.30 ч. на паметника на генерал Дандевил на площад „Николай Хайтов“), Пловдив (12.00 ч. в парк „Бунарджика“ и 13.30 ч. пред Паметника на опълченците в Централните гробища), Елин Пелин (11.00 ч. на площад „Независимост“), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски), Шумен (18.30 ч. пред Паметника на загиналите във войните шуменци), Русе (19.00 часа пред Паметника на Свободата), Добрич (10.00 ч. при Мемориален комплекс „Хан Аспарух“), Бургас (11:00 ч. на площад „Атанас Сиреков“ и 11:30 ч. пред Паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война), Созопол (10.00 ч. пред Летен театър „Аполония“), Варна (10.00 ч. на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, 11.00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България украински войни, 12.00 ч. пред Паметника на загиналите за свободата на България руски войни и в 13.30 ч. в кв. „Владислав Варненчик“), Черноморец (11.00 ч. пред Паметника на загиналите във войните). Почетен караул ще участва и в отбелязването на 3 март пред Паметника на победата в прохода Арабаконак.

С проверки (зари) с участието на военнослужещи от Българската армия Националният празник ще бъде отбелязан в Пловдив от 18.30 ч., Варна от 19.30 ч., Сливен от 19.00 ч., Сандански от 18.30 ч., Първомай от 16.30 ч., Чепеларе от 18.30 ч. и Дългопол от 18.30 ч.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани