Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Олаф Шолц отхвърли възможността за доставка на ракети „Таурус“, ако ще има участие на германски войници

[post-views]

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли днес възможността за въоръжаване на Украйна с крилати ракети с голям обсег „Таурус“, ако има участие на германски войници, които да помагат при управлението им, съобщи Ройтерс.

„Не можете да доставите оръжейна система с много голям обсег и да не си помислите какъв да е контролът над нея. Ако искате да ги контролирате и това е възможно единствено с участието на германски войници, то това не подлежи на обсъждане“, заяви Шолц.

Ройтерс припомня, че досега Германия отхвърля възможността да изпрати „Таурус“ на Украйна, обезпокоена, че така може да бъде замесена в пряка конфронтация с Русия. Темата ескалира, след като руска медия в петък публикува 38-минутен запис на разговор, в който се чува как германски офицери обсъждат доставки на оръжие за Украйна и потенциални удари на Киев срещу Кримския мост.

Междувременно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви днес по време на Световния младежки фестивал в Сочи, че Москва ще прояви сдържаност в отговор на записа, но няма да го забрави, предаде Ройтерс, цитирайки агенция РИА Новости.

Източник: bta.bg

Избрани