Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армения и Гърция се споразумяха да задълбочат военните си връзки

[post-views]
Гърция готова да изпрати фрегата за защита на корабоплаването в Червено море

Арменският министър на отбраната Сурен Папикян и гръцкият му колега Никос Дендиас се споразумяха да задълбочат военните връзки между страните си по време на разговорите, проведени в Ереван.

В изявление относно разговорите арменското министерство на отбраната заяви, че те са „очертали редица нови насоки“ на тези връзки, съобщи радио „Свободна Европа“.

Папикян заяви, че те са обсъдили изпълнението на гръцко-арменското споразумение за „военно-техническо сътрудничество“, подписано от тях в Атина през декември. Но нито той, нито Дендиас са дали някакви подробности.

Гръцкият министър посочи, че планът за съвместни дейности на двете армии за 2024 г. включва основно обучение и образование.

„В същото време планираме да въведем редица успешни иновативни постижения в областта на отбраната“, каза той.

През август миналата година арменското правителство обяви, че предстоящото гръцко-арменско споразумение за военно-техническо сътрудничество предвижда взаимни изследвания и трансфер на отбранителни технологии, както и създаване на съвместни предприятия, които ще произвеждат неуточнено военно оборудване и боеприпаси.

В него се казва, че двете страни ще обучават и военен персонал и ще ремонтират военно оборудване, внесено от „трети страни“. Тези съвместни дейности ще бъдат координирани от комисия, която ще бъде създадена от гръцките и арменските военни.

Дендиас разкри, че Индия и Франция също така участват в „тристранно и четиристранно“ сътрудничество в областта на отбраната с Гърция и Армения. Но той не даде подробности.

Гръцкият военен министър вече е посещавал Ереван през септември 2022 г. в качеството си на външен министър на Гърция. Това посещение се състоя след настъпателните военни операции на Азербайджан на границата с Армения.

Гърция и Армения също така проучват възможността за по-тесни връзки в тристранен формат, включващ Кипър.

Източник: bgnes

Най-ново

Единична публикация

Избрани